DA LI ĆE SE ĐACI VRATITI U KLUPE?: Odlučuju roditelji i nastavnici

0

Obavezne maske, dezinfekcija i držanje fizičke distnace su mere koje čekaju đake koji se od septembra vrate u školske klupe.

Međutim osim onih najmlađih, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, svi ostali učenici moći će da biraju hoće li u učionicu ili pred ekran svog kompjutera.

Hoće li đaci, od 1. septembra u klupe ili pred televizore, i pod kojim uslovima, još uvek se sa sigurnošću ne zna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da su prirotet najmlađi, te da je gotovo sigurno da će škole ove jeseni dočekati đake od prvog do četvrog razreda, i to uz stroge epidemiološke mere.

Prema predlogu Ministarstva prosvete od naredne školske godine đaci bi trebalo da budu podeljeni u četiri smene, maske obavezne, a odeljenja ne bi smela da imaju više od 15 učenika.

O tome hoće li đaci pred tablu ili računare, konačnu reč daće roditelji i prosvetni radnici, a ne ministarstvo, poručuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dali smo mogućnost da roditelj bira da li želi da mu dete ide u školu po ponuđenom modelu ili da uči od kuće onlajn. Ako je to bilo legalno od marta do juna, ne vidim zašto ne bi bilo i u sledećem ciklusu”, kaže ministar.

Iz sindikata prosvetnih radnika Nezavinost, međutim, tvrde da su predlozi ministra nerealni, a da odgovornost za organizaciju nastave pokušava da prebaci na nastavnike.

Ministar pokušava da svu odgovornost prebaci na škole i realizatore nastave, ali je takođe spreman da sve uspehe i sve ono što je dobro bilo u prethodnom periodu onlajn nastave prigli sebi, odnosno pripiše sebi uspehe koje mu ne pripadaju”, ocenjuje Vesna Vojvodić Mitrović.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

3 × 5 =

Skip to content