Da li se Kruševac na pravi način odužio legendama?!

Da li se Kruševac na adekvatan način odužio svojim glumačkim veličinama? Ova dilema muči mnoge Kruševljane a mišljenja su podeljenja.

Godinama se najavljuje preuređenje Trga mladih, njegovo preimenovanje u Trg glumaca i postavljanje spomen-bisti istaknutih glumaca poreklom iz Kruševca. Prvi korak je napravljen pre dve godine kada su na zidu Kruševačkog pozorišta postavljeni panoi sa likovima devetoro istaknutih umetnika i tu se stalo.

Godišnja nagrada Kruševačkog pozorišta nosi ime “Borislav Mihailović”, dok u Balšićevoj ulici postoji bista sa likom njenog najpoznatijeg stanovnika, legendarnog Miodraga Petrovića Čkalje, podignuta na privatnu inicijativu. Odlukom gradski vlasti Novak Novak i Taško Načić su dobili ulice u Lipovcu a Vlastimir Đuza Stoiljković i Miodrag Petrović Čkalja u Koševima!!! I to bi bilo sve od Kruševljana umetnicima koji su proslavili grad.

Na pitanje da li se i kako Kruševac odužio velikanima srpskog glumišta, da li ih je zaboravio i šta bi moglo da se učini odgovor smo pokušali da dobijemo u razgovoru sa istaknutim umetnicima.

Da li se Kruševac na pravi način odužio Radmili Savićević i ostalim velikanima glumišta? FOTO: Arhiva BDP

Činjenica je da se nismo dovoljno odužili glumačkim velikanima poreklom iz našeg grada. Kruševac je, verovatno, najplodnije glumačko podneblje na teritoriji ne samo Srbije, već čitave bivše Jugoslavije, i neshvatljivo je da, kao takav, do sada nije razvio tradicionalne pozorišne festivale ili slične manifestacije, kao što su mnogi drugi gradovi. Skloni smo nemaru i zaboravu i ne cenimo dovoljno one, koji su, bar kada je umetnost u pitanju, proslavili naš grad. Susreo sam se sa tom nepravdom tokom istraživanja zaknjigu o Radmili Savićević i o tome pisao“, ističe Dejan Ćirić, publicista i autor knjige “Radmila Savićević – Prva i poslednja”.

Rada je tokom čitave karijere isticala svoje poreklo, često dolazila u Kruševac i sa drugim, velikim glumcima, podigla Kruševačko pozorište. I to niko ne može da ospori. Tokom pisanja knjige, čuo sam da u naselju „Bare“ postoji njena ulica. Išao sam da je potražim. Ni ulice, ni table sa imenom. Čak ni stanovnici tog naselja nisu sigurni o kojoj ulici se tačno radi, što je poražavajuće. Da li legendarna Radmila Savićević treba da ima uličicu u nekom malom naselju, ili jednu od najvećih u gradu? Njena rodna kuća još uvek postoji u Kosovskoj ulici, ali nema spomen-ploče, niti bilo kakvog obeležja. Nadam se da će se to, jednog dana, ispraviti. S druge strane, ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da je Kruševačko pozorište napravilo ogroman korak postavljanjem fotografija naših najvećih glumaca na „Trgu mladih“ i u foajeu svoje zgrade. Mislim da je to veliki pomak i verujem da će se, uz dobru volju i organizaciju, uskoro dogoditi još veće promene, i da će Kruševac još jačim svetlima, na mnogo načina, obasjati tragove svojih velikana“, zaključuje Ćirić.

Doajen Kruševačkog pozorišta Milija Vuković  je poprilično oštar u svojoj analizi stanja.

To nema veze! Kakav trg! To su posteri! Nadam se da ću i ja biti na jednom (smeh). Ja imam visoke kriterijume i gadan jezik, ako nešto nije u redu ja to kažem. Možda sam se nekom zamerio pa kažu “Batali onog, od njega nije moglo da se dođe do.uloge”(smeh). Dobivši nagradu na Festivalu humoral i satire ja sam pitao neke odgovorne, ljude u prvom redu: “Ljudi, da li znate koji je datum danas?” Neko reče “1.april”. “Da li znate koji je poznati Kruševljanin rođen na današnji dan!? Zašto ne donesete odluku da se jedna od nagrada zove Miodrag Petrović Čkalja? Zašto ne bude nagrada pod imenom Radmile Savićević!!!” Ljubiša Bata Đidić je jedva stavio u Balšićevoj ulici ploču. Kragujevac ima ulicu Miodraga Petrovića Čkalje a Kruševac nema“, ističe popularni glumac.

Godišnja nagrada koju dodeljuje Kruševačko pozorište je nazvana po Borislavu Mihailoviću dok su ostali izuzetni umetnici ostali u senci.

Posteri – panoi na zidu Kruševačkog pozorišta FOTO: CINK

Po čuvenju on  (Bora Mihailović, prim. autora) je začetnik Kruševačkog pozorišta. Đuza je dobio tu nagradu, dobio sam je i ja. To je značajno priznanje. Možda bi bilo dobro da se tokom Pozorišnih dana organizuje tematske večeri posvećene glumačkim velikanima iz Kruševca. Ima nas koji smo ovde “preživeli neko vreme”. Možda bi trebalo raditi monografije. To je pitanje organizacije, zainteresovanosti a ovde vlada potpuna anemija! Pozorišni dani traju mesec dana. Bilo bi lepo da posle svake predstave dođu kolege, puste se inserti…Nažalost, ljudi su bez ideje, energije. Nemaju motiv”, zaključuje Milija Vuković.

Pitali smo nadležne da li će i kada poznati glumci dobiti ulice u rodnom gradu. U odgovoru koji je redakciji dostavljen iz Gradske uprave navodi se sledeće:

Skupština grada Kruševca donela je Rešenje o određivanju naziva ulica na području grada Kruševca ( “Službeni list grada Kruševca 5/2015 ) kojim je utvrđen naziv za 15 ulica na području grada Kruševca koje nisu imale naziv, tako što je naziv za određene ulice određen naziv po imenima velikana našeg glumišta:
Naziv ” Novaka Novaka ” za ulicu koja se pruža od državnog puta prema jugoistoku, nosi katastarski broj 465 KO Lipovac;
Naziv ” Taška Načića ” za ulicu koja se pruža od državnog puta prema zapadu, nosi katastarski broj 539/1 KO Lipovac;
Naziv ”Vlastimira Đuze Stojiljkovića ” za ulicu koja se pruža od opštinskog puta br. 17 “Mačkovac-Koševi”, prema istoku, zatim prema jugu, nosi katastarski broj 4057 KO Pepeljevac;
Naziv” Miodraga Petrovića Čkalje ” za deo državnog puta IIA reda Aleksandrovac-Kruševac (Koševi) i deo državnog puta Ib reda “Kruševac-Kraljevo” tj. od mosta na reci Pepeljuši u Čitluku do kraja naseljenog mesta Globoder”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content