DEBATA O JAVNIM NABAVKAMA: Forma važnija od suštine

U Edukativnom centru Kruševac održana je debata  “Izazovi javnih nabavki na lokalnom nivou”.

Debata je organizovana u okviru dvogodišnjeg projekta „Manje korupcije – bogatije društvo“, koji partnerski sprovede Bečejsko udruženje mladih i Užički centar za ljudska prava i demokratiju, u saradnji sa lokalnim organizacijama u 30 gradova i opština.  Projekat za glavni cilj ima da poveća učešće građana i unapredi antikorupcijske politike u sistemu javnih nabavki i finansijske kontrole u Srbiji.

Učesnici debate “Manje korupcije – bogatije društvo” FOTO: CINK

Do sada smo održali debate u Užicu, Ivanjici i Čačku. Ideja je da se kroz razgovor sa ljudima koji se javnim nabavkama bave u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama, otvori konstruktivna diskusija o unapređenju tog postupka. Nakon održanih debata biće formulisane preporuke koje bi trebalo da obezbede  da predloženo bude pretvoreno u konkretne korake koji će voditi ka unapređenju procesa javnih nabavki. Predviđeno je da se konačne preporuke sa svih održanih javnih debata predstave donosiocima odluka i predstavljaće osnov za pokretanje peticije kojom bi se unapredio zakonodavni okvir sistema javnih nabavki u Republici Srbiji”, kazao je na početku debate Dragomir Pop-Mitić iz užičkog Centra za ljudska prava i demokratiju.

U debate su učestvovali predstavnici Kruševačkog pozorišta, JKP “Vodovod Kruševac” i JKP “Kruševac” koji se bave javnim nabavkama. Oni su izneli niz primedbi na postojeće procedure i rešenja. U čitavom procesu javnih nabavki važnija je forma od suštine, smatraju službenici koji se bave javnim nabavkama.  Takođe je istaknuto da u proces donošenja odluka, propisa i pravila moraju biti uključeni ljudi koji se tim poslom bave više godina a ne oni koji imaju posredna ili “teoretska” znanja.

Projekat „Manje korupcije – bogatije društvo“ je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA. U Kruševcu je domaćin debate bio Edukativni centar.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content