Diskretni heroji: Cara pomaže deci i tako čuva uspomenu na sina

Miroljub Milanović Cara, kamenorezac iz Kaonika, dugo je angažovan u raznim organizacijama a njegov humanitarni rad dobio je novu dimenziju nakon tragične smrti sina Marka.

Cara je godinama vodio KUD „Kaonički izvori“ što ga je pre dve godine podstaklo da uradi nešto što bi obradovalo najmlađe Kaoničane.

Hteo sam da uradim nešto nesvakidašnje i tako došao na ideju da organizujem Deda Mraza, sa konjem i saonicama. Te noći, 31. decembra 2014. godine, je pao sneg, a ja sam, kao Deda Mraz, išao od kuće do kuće i deci delio paketiće. Dobila su ih sva deca od dve, pa do pet godina, a podeljeno je više od 60 paketića. Završili smo tek oko deset sati uveče. – priseća se Miroljub Milanović.

Prošle godine mališani iz Kaonika imali su drugačije novogodišnje zadovoljstvo. Uz pomoć „Jugoprevoza“ organizovan je karavan koji je decu doveo u Kruševac. Gostili su se slatkišima, picama i sokovima, zabavljali i družili…

Miroljub Milanović - Cara humanitarnim radom čuva uspomenu na svog tragično nastradalog sina Marka FOTO: S. Milenković
Miroljub Milanović – Cara humanitarnim radom čuva uspomenu na svog tragično nastradalog sina Marka FOTO: S. Milenković

Za ovu Novu godinu pripremamo novo iznenađenje. Deca me u toku cele godine zovu, pitaju šta će da bude, da li mogu da naruče poklone, ako budu dobra. Neki su pisali pisma i donosili mi ih da prosledim Deda Mrazu u Laponiju. – sa osmehom objašnjava Cara.

Februara 2015. godine u tragičnoj saobraćajnoj nesreći poginuo je Miroljubov 22-godišnji sin Marko. To je njega i njegovu porodicu podstaklo na novi vid humanitarnih aktivnosti. Preko udruženja „Marko Cara Milanović“ pokrenuli su akciju „Spasimo decu u saobraćaju“.

Na našu inicijativu, zajedno sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca, odradili smo postavljanje bezbedonosno ograde pored škole u Kaoniku. Do kraja godine očekujemo postavljanje LED diode, semafora koji meri brzinu, na istom mestu. Planiramo da ove aktivosti za povećanje bezbednosti ispred škola nastavimo u svim selima Ribarske reke, a potom i Grada Kruševca. – ističe Milanović dodajući da sredstva za ove aktivnosti prikupljaju organizujući humanitarne muzičke i folklorne večeri.

Cara Milanović je, uz pomoć prijatelja, pre nekoliko meseci pokrenuo još jednu humanitarnu akciju.

Na našu inicijativu Dušanu i Radivoju Gvozdenoviću iz Mojsinja biće sagrađena kuća. Oni su teška sirotinja, imaju samo dva, tri tanjira i to je sve. Deo sredstava, nakon našeg apela, obezbedila je Fondacija Princeze Katarine i ljudi iz dijaspore, a mi ćemo pomoći oko prevoza, odradićemo neke poslove i slično…– dodaje Milanović.

Miroljub Milanović Cara je zanimljiva osoba. Pored svog kamenorezačkog posla, u slobodno vreme, već 30 godina radi grafike, svira usnu harmoniku…

I ranije sam pomagao koliko sam mogao, ali me je porodična nesreća naterala da svemu dam određeni oblik. Čitava naša porodica je krenula i tom smeru i nećemo stati. Važno nam je što imamo podršku okoline, Ribarske regije i šire…– zaključuje Miroljub Cara Milanović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content