DONACIJA ZA OPŠTINU VARVARIN: Stiglo 30 kontejnera za sakupljanje staklene ambalaže

U okviru projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” opština Varvarin dobila je 30 kontejnera za sakupljanje staklene ambalaže.

Pored Varvarina, gde su “zvona” već postavljena, do kraja meseca biće postavljena i u ostalim selima varvarinske opštine.

Projekat koji se odnosi na prikupljanje staklene ambalaže startovao je pre dva meseca, a radi se o pilot projektu koji se trenutno sprovodi u četiri grada u Srbiji i to u Varvarinu, Somboru, Nišu i Kragujevcu.

Trenutno je postavljeno 15 “zvona” i do kraja meseca biće postavljeno još 15 koja će da obuhvate celokupnu teritoriju opštine Varvarin i svaka mesna zajednica će dobiti po  jedno  “zvono”.

U Srbiji se reciklira tek 44% staklene ambalaže što je nedovoljno za uspostavljanje isplativog sistema reciklaže na Zapadnom Balkanu. S obzirom na to da u regionu ne postoje reciklažni pogoni, staklena ambalaža mora da se izvozi i to je dodatni trošak za operatere ambalažnog otpada, a posledica ovakvog sistema je to što većina korišćene staklene ambalaže završi na deponijama ili ilegalnim odlagalištima, gde staklu treba više od 5.000 godina da se raspadne.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” sprovodi se u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementiraju ga NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

FOTO: www.varvarin.org.rs

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content