Donirana vozila za zdravstvene ustanove

U Kruševcu su svečano uručeni ključevi za 15 vozila doniranih domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima, a kupljenih od sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta.

Ministarstvo pravde je ove godine raspisalo drugi konkurs za raspodelu sredstava iz oportuniteta. Raspolagali smo sa više od 350 miliona dinara i nakon konkursa, na kojem je učestvovalo više od 750 zainteresovanih, 98 korisnika je dobilo pomoć. Najveći deo novca je izdvojen za zdravstvo, 120.000.000 dinara, od čega 46.403.000 dinara za sanitetska i terenska vozila. – izjavila je Nela Kuburović, ministarka pravde u Vladi Srbije najavivši novi konkurs za početak 2018. godine.

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravstva Zlatibor Lončar razgledaju sanitetska vozila FOTO: CINK - S.Milenković
Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravstva Zlatibor Lončar razgledaju sanitetska vozila FOTO: CINK – S.Milenković

Ministarka Kuburović je kazala da raste broj zaključenih oportuniteta. Do septembra ove godine zaključeno je oko 12.000 što će budžetu doneti oko 600 miliona dinara.

Institut oportuniteta rasterećuje sudove, a sa druge strane obezbeđujemo sredstva koja mogu biti raspoređena onima kojima treba, za zdravstvo, socijalne potrebe, obrazovanje…– objasnila je Kuburović.

Pored kupovine 15 vozila, novac dobijen od Ministarstva pravde u Ministarstvu zdravlja su iskoristili i za druge potrebe.

Više od 40 miliona uloženo je u obnovu Ginekološke klinike u Čačku koja treba da bude završena do 18. decembra. Takođe je nabavljena i oprema ua kliniku u Tiršovoj i za kupovinu biohemijskog analizatora i ultrazvučnog aparata za Dom zdravlja u Lebanu. Izdvojio bih dva vozila koja nismo imali. To su santeti opremljeni inkubatorima za transport prerano rođene dece. Jedan takav sanitet ide u Niš, drugi u Novi Pazar. To je veliki uspeh, jer ćemo toj deci dati veću šansu za preživljavanje. – rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Sanitetska vozila sa pratećom opremom dobili su Dom zdravlja Žabalj, Zdravstveni centar Negotin, Klinički centar Vojvodine, Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica, Opšta bolnica Kruševac, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Klinički centar Niš.

Vozila za prevoz pacijenata na hemodijalizu dobili su Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Dom zdravlja Svrljig a terenska vozila domovi zdravlja u Trgovištu, Bosilegradu i Majdanpeku.

Sa ovim donacijama prelazimo broj od 100 vozila koje smo obezbedili za naše zdravstvene ustanove. Zatekli smo vozila koja dugo nisu zanavljana i ovo je veliki uspeh za srpsko zdravstvo i državu. – dodao je Lončar.

U ime institucija koje su dobile donaciju zahvalila se Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac.

Našoj bolnici ove je dragocena donacija koja će poboljšati kvalitet usluga. Ubrzaćemo urgentni transport, ali i svakodnevni transport pacijenata. Opšta bolnica Kruševac u ovom trenutku poseduje pet sanitetskih vozila. Prosečno se voze 3,5 pacijenta dnevno, mesečno prelazi 21.000 kilometara. – objasnila je Vesna Stević Gajić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content