“JEFIMIJIN VEZ”: Dragan Lakićević ovogodišnji dobitnik nagrade

Nagrada “Jefimijin vez” koju dodeljuje opština Trstenik ove godine je pripala Draganu Lakićeviću.

Žiri koji su sačinjavali Jovan Pejčić, Miloš Petrović i Nikola Marinković je odlučio da na ovaj način nagrade autora poetske zbirke “Žetelica i Šumanović” (u izdanju Partenon, Beograd 2020). Ove godine konkurs za nagradu nije raspisivan, pa je žiri do polovine aprila ostvario neposredan uvid u srpsku pesničku produkciju. U izbor nisu ulazile knjige ranijih dobitnika ove nagrade. Kao potencijalni kandidati izdvojeno je četrnaest zbirki stihova.

U uži izbor je ušlo pet izdanja. Bile su to zbirke: Dragana Markovića (Po kratkom postupku – Poetikum, Valjevo), Selimira Radulovića (O dukatu sa likom starca – Laguna, Beograd), Dragana Hamovića (Glas sa Limesa – Srpska književna zadruga), Dragana Lakićevića (Žetelica i Šumanović – Partenon, Beograd) i Branislava Matića (Ostrvo – Srpska književna zadruga). U treći krug ušla su dela Dragana Lakićevića, Dragana Markovića i Selimira Radulovića. Konačna odluka je pala na Lakićevića.

Nagrada “Jefimijin vez” će biti svečano uručena 17. juna u manastiru Ljubostinji. Nagrada se sastoji se od kopije Jefimijine “Pohvale Svetom knezu Lazaru” i novčanog dela.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content