Država prevarila bivše “oktobarce”?

0

Nekadašnji radnici IMK “14.oktobar” ogorčeni su jer im je država trajno umanjila penzije za 20 odsto.

Grupa bivših radnika IMK “14.oktobar” je 2014.godine prinudno poslata na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja do dve godine, odnosno do penzionisanja. Pošto u trenutku penzionisanja nisu imali 65 godina starosti penzije su im trajno umanjene za 20,5%.

-To je nehumana odluka jer mi nismo otišli dobrovoljno na biro. Ko bi otišao da bi sutradan imao trajno umanjenje penzije? Kolege koje su otišle do pet godina primale su po 37.000 dinara a mi po 14.000 dinara a sada su nas zakinuli i za penzije.  – kaže metalostrugar Slaviša Jovanović.

Pored 37 bivših radnika IMK “14.oktobar” na ovaj način je oštećeno još oko 200 bivših radnika “Trajala”, HI “Župa”, Fabrike kablova iz Jagodine, radnika iz Beograda i Novog Sada…

-Obraćali smo se Vučiću, bivšem ministru za rad i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu, sadašnjem ministru Zoranu Đorđeviću ali nismo dobili nikakav odgovor. Išli smo na razgovor u resorno ministarstvo i tamo su kazali da će “možda da nam vrate zakinuti novac”. Poneo sam i dokumentaciju iz Titovog vremena kada su penzionisani moji otac i stric da vide kako se tada radilo. Izračunao sam da mi država godišnje ovim umanjenjem uzima 96.000 dinara. Šta mi onda znači jednokratna pomoć od 5.000 dinara? – ogorčen je Vlastimir Živković.

Nekadašnji “oktobarci” smatraju da je najjednostavnije rešenje da Vlada Srbije donese uredbu kojom bi regulisala njihov problem. Dodaju i da im je IMK “14.oktobar” ostao dužan 24 plate ali sumnjaju da će, kao poverioci trećeg reda, naplatiti svoja potraživanja.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content