Vlada Srbije donela odluku o ukidanju papirnih faktura!

0

Računovodstvene isprave, uključujući i fakture, ubuduće više neće morati da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis, odlučila je danas Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisali su Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa.

Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku. Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim. Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom”, navodi se u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će primenom tog propisa biti eliminisani veliki nepotrebni troškovi i olakšano poslovanje.

Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima“, navela je Ana Brnabić.

Izvor: Beta

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content