Duca Pejčić sakupio angedote iz čuvene „Devetke“: Sećanje na kafanu i ljude kojih više nema

Kafana „Devet Jugovića“  godinama je bila omiljeno sastajalište kruševačkih muzičara, glumaca i novinara a harmonikaš Dušan Duca Pejčić beležeći anegdote čiji je bio svedok pokušava da sačuva sećanje na prijatelje koji više nisu među živima.

Dušan Duca Pejčić je anegdote iz čuvene kafane objavio u knjizi "Devetka" FOTO: CINK - S.Milenković
Dušan Duca Pejčić je anegdote iz čuvene kafane objavio u knjizi “Devetka” FOTO: CINK – S.Milenković

Proveo sam dosta vremena u „Devetki“. U to vreme u kafani su se okupljali muzičari, glumci, novinari, berberi. Najredovniji gosti bili su glumci Milija Vuković, Duka Jovanović, Toma Trifunović, Andrija Zlatić, berberi Pule i Živa, muzičari Miodrag Knežević – Knez, Ljubinko Kostić – Bika, Slavoljub Mustafić – Zaja. Većina nije radila u firmi i tu je „ubijala vreme“ tokom dana pričajući dogodovštine. Mnogi od njih nisu više među živima a ja pokušavam da sačuvam sećanje na njih i Kruševac koji pomalo nestaje. – kaže Dušan Pejčić koji decenijama vodi orkestar Radio Kruševca.

Kafana „Devet Jugovića“ se prvobitno zvala „Kolonada“ a kasnije je dobila  ime po koje su je znale generacije Kruševljana. Ono što je „Devetku“ činilo atraktivnom bila je lokacija. Nalazila se u glavnoj gradskoj ulici, preko puta Pozorišta, na pedesetak metara od frizerskog salona. Mnogi su tu dolazili, posle šišanja i brijanja, na čašicu žestine i razgovor.

Pre dvadesetak godina kafana je pretvorena u poslastičarnicu a danas se na mestu gde je nekada bila „Devetka“  nalazi knjižara. Kafane više nema ali su ostale zanimljive priče i dogodovštine.

Novinar Milan Mihajlović uživa u muzici kruševačkih umetnika FOTO: Privatna arhiva
Novinar Milan Mihajlović uživa u muzici kruševačkih umetnika FOTO: Privatna arhiva

Jednom je u kafanu uleteo klarinetista Miodrag Knežević – Knez i počeo da priča kako je došao iz Kragujevca bez dinara u džepu. Pošto se zapio sa ekipom ujutro je ustanovio da nema para ni za autobusku kartu. Slučajno je naleteo na praznu kutiju od televizora i odmah mu je sinula ideja. Kutiju je napunio letvicama i ciglama, izlepio trakama i pozvao taksistu sa kojim se dogovorio da ga preveze do Kruševca. Uz put je pušio i taksistine cigare. Kada su došli u Kruševac zaustavio ga je ispred zgrade u glavnoj ulici koja ima izlaz sa zadnje strane. Objasnio je taksisti da ide do stana da uzme novac i prošavši kroz zgradu izašao na drugu ulicu. Taksista ništa nije  slutio jer mu je u kolima ostao „televizor“ odnosno kutija sa ciglama. Naravno, Knez je odmah došao u „Devetku“ da sve to ispriča drugarima. – priseća se Duca koji je sa vrsnim klarinetistom svirao i drugovao.

„Devetka“ je bila mesto gde su se ugovarale „tezge“ a muzičari su to koristili da jedni drugima „smeštaju smicalice“.

Kada su se pojavili mobilni telefoni jedan od prvih je imao bubnjar Zaja Mustafić. Jednom se našalio sa Vojčetom harmonikašem. Dok smo sedeli u kafani pozvao je telefonom šankericu, predstavio se kao gastarbajter koji radi u Nemačkoj i tražio da se čuje sa Vojčetom. Pozvao ga je u kafanu „Zlatno burence“ da dogovore posao. Vojče je po najvećoj kiši, na motorčetu, otišao do „Burenceta“ i, naravno, nije našao nikoga. Kada se vratio, sav mokar, nije hteo da prizna da je nasamaren već je na naše pitanje šta se dogodilo rekao „Dogovorio sam se sa čovekom, dobro naplatio i uzeo kaparu“. – priča još jednu anegdotu Duca.

Još surovije gosti „Devetke“ poigrali su se sa klarinetistom Gradom. Predstavljajući se kao predstavnici agencije iz Novog Sada pozvali su ga na dogovor za unosan posao na Krfu. Nesrećni klarinetista je poverovao pa je otputovao u Novi Sad, odseo u hotelu a u zakazano vreme uzalud tražio agenciju. Tek je u policijski stanici, kada su mu rekli da adresa koju je dobio ne postoji  kao ni agencija, shvatio da je sve to maslo njegovih kolega iz „Devetke“.

Više od 20 godina Duca Pejčić je svakog leta je svirao na Jadranu, uglavnom na Crnogorskom primorju.

U Kruševcu i okolini svirala se narodna muzika a na Jadranu 100% zabavna za Nemce, Norvežane i druge strance. Jedan član orkestra se čak zaljubio, oženio Norvežanku i otišao tamo da živi. – priča poznati kruševački harmonikaš.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content