EVROPA VIA KRUŠEVAC: Jasički put kao Zvezdana kapija

Kruševac je oduvek bio poseban po mnogo čemu. Nekada stara srpska prestonica, danas je poprilično lepo sređen grad, kažu među lepšim u Srbiji.

Možda ga mi što smo rođeni u njemu i ne doživljavamo baš tako, međutim mnogi koji prvi put dođu u Kruševac budu poprilično prijatno iznenađeni kako je grad sređen, čist, ima veliki centralni trg i pešačku zonu, ali i industrijsku zonu u narodu poznatija kao ”Jasički put”.

Ima biznisa po Kruševcu i na drugim mestima ali se zna gde je i šta je Jasički put. Nastao je u delu u kome je već postojala ”stara” privreda (”14. oktobar”, ”Metalpromet”, ”Cepak” i dr.), u vreme kada je naš grad bio ozbiljan industrijski centar u SFRJ. Kada je počeo da se razvija privatni biznis mnogi kojima je dobro krenulo su našli svoje mesto na Jasičkom putu, čime su potvrdili sebi i drugima da im dobro ide.

Izgradnjom obilaznice magistralnog puta oko Kruševca i potom kružnog toka, ovaj deo grada je dobio poseban značaj kao mesto kroz koje mnogi steknu prve utiske o našem gradu.

Na Jasičkom putu vozači ne poštuju saobraćajne propise
Na Jasičkom putu vozači ne poštuju saobraćajne propise

Jasički put je iznedrio i dva lokalna fenomena koja nikako ne umem da objasnim: vožnja levom trakom i šahte. Ulazeći u Kruševac vozači se suočavaju sa pojavama koje niti su normalne, niti priliče modernom srpskom gradu 2017. godine.

Kada krenete Jasičkim putem nema šanse da ne naiđete na nekog vozača koji je ”zajahao” levu traku i nema nameru da vam se skloni ukoliko mu se približite otpozadi. Blickanja i sviranje tu najčešće ne pomažu. Za saobraćajnu policiju ovaj problem ne postoji. Ako rešite da uzmete pravo i pravdu u svoje ruke, otvorite prozor i započnete raspravu sa takvim vozačem, vaše pozivanje na saobraćajne propise koje smo naučili kada smo se spremali za polaganje testa za vozačku dozvolu pada u vodu pred zidom ćutanja druge strane. Možda vas i opsuje i pripreti. Kažete vi da leva kolona ne služi da bi ste se njom vozili već samo pretekli sporije vozilo i vratili se u desnu traku ali bez efekta. Totalno suluda i nelogična situacija koja može da vas izbaci iz takta i nabije vam pritisak na 300 sa 200.

Ali to nije sve što će da vas zadesi na Jasičkom putu. Ne manje nerviranja izazivaju šahte koje uopšte nisu nivelisane sa putem, uglavnom su na nižem nivou od kolovoza i negde po sredini puta da je nije lako zaobići. Često su postavljene ukoso a nekada su i rupe okolo njih. Ukoliko ne želite da uništavate trap vašeg ljubimca ostaje vam da vežbate slalomsku vožnju levo-desno, imajući u vidu da je levo od vas neretko neko ko neće da ide desno, jer mu se jednostavno tako može. Ili ne zna bolje. Ili zbog ko zna čega.

Šahte nisu u nivou kolovoza
Šahte nisu u nivou kolovoza

Ne znam ko je ove šahte nameštao, mogu samo da pretpostavljam. Da li je to urađeno namerno ili je tako ispaklo zbog nestručnosti i neznanja, takođe mogu samo da pretpostavljam. Ono što sigurno znam je da je sramota za Kruševac što je to tako. Šta će neki ko-zna-koji-po-redu strani investitor, možda i domaći, svejedno, možda bilo ko ko se malo razume u stvari pomisliti o nama? Šta da traži neko u Kruševcu u kome ne umeju ni šahte da postave kako treba? A tek kada ih sačeka neko sa 40 na sat kome ne pada na pamet da se skloni u desnu traku…Ne moram da pretpostavljam kakav utisak ostavljamo, neki prijatelji iz inostranstva su mi već na to ukazali.

Na kraju krajeva, ne moramo sve da radimo zbog stranaca. I mi što živimo ovde bi voleli da su vozači normalni, kulturni i obrazovani, da poštuju saobraćajne propise, a da šahte budu gde treba i kako treba. Svašta bi mi voleli, neko bi možda rekao da smo neozbiljni i razmaženi, ali zar je mnogo očekivati da živimo normalno u normalnoj zemlji u kojoj nenormalno nije normalno? A zašto me Jasički put podseća na Zvezdanu kapiju? Ko je pogledao taj film, shvatiće. Ko nije, preporučujem…

You might also like More from author

4 Comments

 1. Bahata vozacica says

  Kad srede udarne rupe na desnoj strani kolovoza pocecemo da vozimo pravom stranom. Toliko!

 2. Ivica stolic says

  Pa sto ne nauci nesto kad si polagao vozacki. Nije ovo auto put, pa da ti je leva traka preticajna. Obe su trake iste vaznosti, samo sto je desna puna sahti pa niko njom ne ide. Ja uvek vozim levom po ogranicenju, pa kome se zuri nek lomi kola po sahtama.

  1. Nenad Krstić says

   Poštovani g-dine Stoliću,
   Naučio sam ja dosta toga, izmedju ostalog da se nepoznatim osobama persira. Neki stariji bi rekli, ”nismo čuvali ovce zajedno”. A tekst jeste zasnovan na saobraćajnoj (ne)kulturi, gde svi mi vozači treba da vodimo računa i o drugim učesnicima u saobraćaju a ne samo o sebi. Svejedno, hvala na komentaru. Nenad

   1. Snezana says

    “I mi što živimo ovde bi voleli…
    mi BISMO, glagol BITI – prvo lice mnozine je BISMO

Comments are closed.

Skip to content