EKOLOŠKI IZAZOVI ĆIĆEVCA: Četiri sela čekaju kvalitetnu, pijaću vodu

Priključenjem na regionalni vodovod Ćićevac je rešio dugogodišnji problem ali je ostalo još nekoliko naselja koja u bliskoj budućnosti tek treba da dobiju zdravu, pijaću vodu.

Puštanjem u rad regionalnog vodovoda za Ćićevac i Varvarin 31. decembra 2016. godine, rešen je dugogodišnji problem većeg dela stanovnika opštine Ćićevac.

Radovi na regionalnom vodovodu podrazumevali su povećanje protoka sa 650 na 1.000 litara u sekundi, povećanje kapaciteta Fabrike vode u Majdevu, izgradnju rezervoara u Lipovcu i izgradnju magistralnog cevovoda u dužini od 30 kilometara.

Radovi na izgradnju lokalnog vodovoda u Pojatu

Ćićevac je pre priključenja na regionalni vodovod decenijama imao problem sa obezbeđivanjem zdrave pijaće vode. Većina stanovnika se vodom snabdevala sa gradskih česama, jer voda iz lokalnog vodovoda nije bila za piće pošto je sadržavala nitrate, nitrite i mangan.

U ovom trenutku oko 80% stanovnika opštine Ćićevac vodom se snabdeva iz regionalnog vodovoda.

Ono što nas u ovom trenutku brine to je stanje sekundarne vodovodne mreže. Zato je naš primarni zadatak da stare, azbestne cevi što pre zamenimo. Ove godine biće realizovan projekat zamene cevi i izgradnje novog vodovoda u selu Pojate vredan 30 miliona dinara. Ministarstvo privrede je obezbedilo 25 miliona dinara dok je učešće opštine Ćićevac pet miliona dinara. Ovim projektom 70% naseljenog mesta Pojate biće pokrivenom zdravom pijaćom vodom”, objašnjava dr Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.

Druga faza radova u Pojatu podrazumeva nastavak izgradnje sekundarne mreže, za šta je već urađena projekta dokumentacija. U trećoj fazi biće rešen problem snabdevanja nekoliko privrednih objekata sa druge strane autoputa Beograd – Niš.

U opštini Ćićevac posebno su posvećeni rešavanju problema vodosnabdevanja u selima Braljina, Pločnik, Trubarevo i Mojsinje koja nisu priključena na regionalni vodovod.

Čišćenje bunara u selu Mojsinje

Stanovnici Mojsinja se vodom snabdevaju iz sopstvenih bunara – kaptaža. Tokom godine dešava se da ovo selo ostane bez vode. Trenutno je toku akcija čišćenja i produbljivanja kaptaža koju radi ovlašćena firma. Kada je reč o Trubarevu sa JKP “Vodovod” iz Kruševca dogovoreno je da ovo selo dobije vodu preko vodovoda koji će ići od sela Jošje u kruševačkoj opštini. To je najbolje rešenje a “Vodovod” je ostavio dovoljno veliki kapacitet”, dodaje dr Mirjana Krkić.

U opštini Ćićevac ističu da je 2023. godine predviđena izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovoda u selu Pločnik što je veliki izazov za sve u lokalnoj samoupravi.

Takođe, naglašavaju da bi u skorijoj budućnosti trebalo da bude urađeno ispiranje sekundarne mreže koja je postavljena ali još uvek nije u funkciji.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content