EKOLOŠKI IZAZOVI ĆIĆEVCA: Ozelenjavanjem do čistijeg i zdravijeg grada

0

U protekle dve godine na teritoriji opštine Ćićevac sprovedeno je šest akcija ozelenjavanja.

Realizovani su projekti „Zelena pluća Ćićevca“ , „Ćićevac diše“ i „Stop divljim deponijama“, koje je opština Ćićevac radila u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine,  akcija „Posadi svoj hlad“ u saradnji sa Zelenim centrom, i dve akcije koje je opština Ćićevac sprovela sa udruženjem „Green help“ i rasadnikom Orah Lateral.

Akciju “Stop divljim deponijama” podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine

U okviru projekta „Zelena pluća Ćićevca“ posađeno je 1.220 smaragdnih tuja, 46 katalpi, 24 japanske šljive, 22 crvena jasena, 56 belih breza i 10 lipa. U okviru projekta „Ćićevac diše“ posađeno je 20 platana, 20 jorgovana i 30 belih borova”, podseća Zvezdan Gagić, zamenik predsednika opštine Ćićevac.  

U okviru projekta „Stop divljim deponijama“ posađeno je 40 sadnica belog bora dok je tokom akcije  „Posadi svoj hlad“ zasađeno  100 sadnica jasena.

U okviru akcija ozelenjavanja koje je opština Ćićevac realizovala sa udruženjem Green help  sađena je magnolija, jorgovan, smaragdna tuja i bela breza. U saradnji sa rasadnikom oraha Lateral sađen je orah. Ozelenjavanje je sprovedeno na urbanim javnim površinama – gradska šetališta i trgovi, gradskim parkovima, dvorištima osnovnih škola i crkvenim portama.

Veliku pomoć u akcijama ozelenjavanja opštini Ćićevac pružili su Ministarstvo zaštite životne sredine al ii drugi donator.

U Ćićevcu veliku pažnju posvećuju ozelenjavanju i povećanju zelenih površina i broja stabala

Projekat „Zelena pluća Ćićevca“, koji je opština Ćićevac sufinansirala sa Ministarstvom zaštite životne sredine, iznosio je 1.406.830 dinara.  Projekat „Ćićevac diše“, u kojem takođe sarađivano sa Ministarstvom zaštite životne sredine, bio je vredan 250.000 dinara. Treba istaći i projekat „Stop divljim deponijama“ koji je opština Ćićevac sufinansirala sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u okviru kojeg su čišćene lokacije divljih deponija a potom pošumljavane kao mera sprečavanja odlaganja otpada. Za ovaj projekat je izdvojeno 1.982.750 dinara”, dodaje Gagić.

Akcija “Posadi svoj hlad” realizovana je uz pomoć donacija – sadnica jasena od strane Zelenog centra. Sadnice su, takođe, donirali i udruženje Green help odnosno rasadnik Orah Lateral.

Treba reći da je svih 12 projekata koje je rukovodstvo Opštine Ćićevac pripremilo za ovu godinu odobreno od strane resornih ministarstava. Ministarstvo rudarstva i energetike sa 1.500.000 dinara sufinansira projekat Energeske efikasnosti kuća i stanova. Istim iznosom učestvuje i opština Ćićevac. Odobren je i Projekat za izgradnju kuća za izbegla i raseljena lica ukupne vrednosti 3.230.000 dinara. Rekonstrukcija multifunkcionalnog igrališta u Ćićevcu će se realizovati uz sufinansiranje Ministarstva omladine i sporta. Sa milion dinara Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sunfinansiralo je realizaciju „Green festa“.

Pored toga, Opština Ćićevac dobila je 5,9 miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja na konkursu “Gradovi u fokusu” za veliki projekat “Vrata Srbije-Mojsinjska Sveta gora”.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content