ETNO FESTIVAL U RIBARSKOJ BANJI: Korak napred u odnosu na prethodne manifestacije

U Ribarskoj Banji danas je održan Etno festival domaće hrane i radinosti koji je privukao veliki broj izlagača iz čitave Srbije.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, festival nije održan.

Ove godine smo nastavili i imam utisak  da smo otišli  korak napred i nešto više nego u toj 2019. godini, pre kovida. Da li su se učesnici malo uželeli, da li je nešto drugo, stvarno ne znam, ali imamo više od  50 učesnika manifestacije . Ribarska Banja je puna, svi kapaciteti su popunjeni, tako da imam utisak da je manifestacija za nijansu posećenija i bolja nego sve one pre kovida”, kazao je dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribarska Banja.

Dr Dušan Šokorac na otvaranju Etno festivala FOTO: CINK – S. Tomić

Na Etno festivalu su predstavljena stara jela poput červiša i belmuža ali i stari zanati – ćurčijski, kazandćžijski i mnogi drugi.

Drago mi je da smo uspeli, posle teške situacije, da okupimo veliki broj izlagača. Ranijih godina je tu bilo i više učesnika, ali smo morali da vodimo računa o epidemiološkim merama i da napravimo skraćenu formu ali da omogućimo održavanje Festivala.

Mi smo ovde i domaćini i učesnici. Kao Udruženje imamo više sekcija – folklornu sekciju, stare zanate, žene koje prave stara tradicionalna jela, tako da se trudimo da našu tradiciju održimo”, objašnjava Bojan Stanković iz Udruženja ,, Društva za očuvanje tradicije Ribarska Banja,,

Nebojša Milošević iz Knjaževca bavi se izradom starih tradicionalnih instrumenata, frula, gajdi, doboša i tradicionalnih predmeta od drveta.

Što se tiče mog zanata nema puno onih koji se njime bave, jer mi kao narod sve što je naše i tradicionalno lako zaboravljamo i malo cenimo. Ja sam počeo iz hobija da se bavim ovim i tako već deset godina u želji da mladjim generacijama prenesem nađu istoriju, naše korene. Ovde sam prvi put i veoma sam zadovoljan organizacijom”.

Ćurčija iz Niša Đole Krzan iz Niša je zanat nasledio od oca i bavi se njim više od 20 godina.

To je porodična tradicija. Zanat je skoro zaboravljen, ima samo još jedan ćurčija u u Nišu, ali on je star 80 godina i njega nema ko da nasledi. Ovde dolazim već nekoliko godina, lepo je, ali kupaca je malo zbog ekonomske situacije, ali se nadamo boljim vremenima”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content