KORISNA APLIKACIJA: Prijavite divlje deponije

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivede napravila je dve aplikacije naročito prilagođene za mobilne telefone preko kojih je od polovine maja primila 180 prijava divljih deponija na njivama i uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta.

Po rečima direktora Uprave Branka Lakića svaki građanin pomoću tih aplikacija, koje se nalaze na sajtu Uprave  i na Google Play, vrlo lako i potpuno anonimno može da prijavi uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta, njegovo nelegalno korišćenje u nepoljoprivredne svrhe ili stvaranje divljih deponija na državnom ili privatnom posedu.

Građanin jednim klikom može da ukuca geolokaciju predmetne parcele, ne mora da zna njen katastarski broj i opštinu, a Uprava automatski dobije tu prijavu sa fotografijama s lica mesta ukoliko ih građanin pošalje. Ti podaci su vlo korisni Upravi i Poljoprivrednoj inspekciji, jer na ovaj način često dobijamo podatke koje inače ne bismo dobili redovnim izlaskom na teren”, ističe Lakić.

Dodao je da građani često uz sve to ostavljaju komentar o tome ko je počinio nezakonitu radnju, čak i adresu počinioca, i ocenio da ovaj digitalni alat daje novi kvaltit radu državne uprave i pokazuje kako digitalizacija može da pospeši rad zvaničnih organa u interesu društva.

Aplikacija se primenjuje od druge polovine maja i za nepuna dva meseca dobili smo 180 prijava, od kojih se dve trećine odnose na divlje deponije na državnom i privatnom poljoprivrednom zemljištu, dok se jedna trećina odnosi na uzurpaciju“, rekao je Lakić.

Izvor: Tanjug

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content