EVROPSKA NOĆ MUZEJA: Izložba o srpskim vojnicima umrlim u Holandiji

U sklopu ovogodišnje manifestacije “Muzeji za 10”, sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja biće održana u subotu, 15. maja.

Kao i prethodnih godina, muzejski objekti u gradu (centralna zgrada Narodnog muzeja Kruševac, Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac i Kuća Simića) biće otvoreni za publiku od 8 do22 sata.

Zbog aktuelne situacije, neophodno je obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance.

XVII EVROPSKA NOĆ MUZEJA

subota 15. maj 2021. godine, od 8–22 sata

CENTRALNA ZGRADA MUZEJA

Izložba SRPSKI VOJNICI UMRLI U HOLANDIJI 1917–1919.

Sto godina nakon Versajskog mirovnog sporazuma, široj javnosti malo je poznata činjenica da je jedan broj srpskih zarobljenika boravio u neutralnoj Holandiji, kao i da je njih stotinak preminulo i pokopano na holandskom državnom tlu. Na Reformatorskom groblju u Garderenu, područje regije Veluve, nalazi se spomenik sećanja na srpske vojnike koji su preminuli od posledica španskog gripa 1919. Na spomeniku je ispisano 29 imena srpskih vojnika umrlih u Garderenu, 21 vojnika koji je umro u Najmegenu i njih 14 koji su umrli u Enshedeu. Spletom različitih okolnosti, posmrtni ostaci srpskih vojnika su 1938. godine, a u dogovoru sa vladom Kraljevine Jugoslavije, prebačeni u mauzolej u Jindrihovicama, u Češkoj, gde se i danas nalaze.

Autori izložbe: Ana Jelić i Nenad Karamijalković

KUĆA SIMIĆA

VIŠE OD IGRE –dečje igre nekad i sad

Na desetine tekstova o pomalo zaboravljenim dečjim igrama iz XX veka, fotografije koje ilustruju dečje rođendane, okupljanja i najbezbrižniji deo života, ali i same igračke koje su obeležile odrastanje različitih generacija u Kruševcu. Automobilići, klikeri, barbike, praćke, domine, hula-hop, rolšue, porculanske lutke, biće zajedno sa pričama o “žmurki”, “između dve vatre”, “neka bije, neka bije”…

Autor izložbe: Zorana Drašković Kovačević

UMETNIČKA GALERIJA

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I GRAFIKA BRANIMIRA KARANOVIĆA

Branimir Karanović, diplomirao na Grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1974, magistrirao grafiku dve godine kasnije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1978. do 1996. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je i redovni profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 2016. godine , profesor emeritus na istom fakultetu.

Karanovićevo stvaralaštvo predstavljeno je sa naglaskom na period koji se tiče poslednjih triju decenija bogatog i autentičnog opusa, u kojem dominira fotografija kao samostalni medij ili element na kojempočiva grafika. Uključuje radove postavljene kroz pet manjih celina raspoređenih u pet prostorija izložbenog prostora kruševačke galerije.

Tokom trajanja izložbe, u okviru Nedelje muzeja,u ponedeljak 17. maja, u 13 sati, biće organizovan razgovor sa umetnikom Branimirom Karanovićem i predstavljen katalog izložbe,čiji je kustos Biljana Grković, istoričar umetnosti ― muzejski savetnik.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content