Evropska podrška za nove projekte i u Brusu

Realizacijom razvojnog programa nazvanog “Evropski PROGRES” Evropska unija i vlada Švajcarske će podržati 24 nova partnerska projekta koji treba da sprovedu organizacije civilnog društva i lokalne samouprave. Obim pomoći je planiran u iznosu od 320.100 evra, a projekti treba da imaju za cilj doprinos ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti među ranjivim grupama stanovništva sa jugoistoka i jugozapada zemlje, kao i unapređenju njihove socijalne uključenosti. Pozivom na ovaj konkurs je, sa teritorije Rasinskog okruga, obuhvaćena samo opština Brus.

Prethodni, drugi krug poziva Fonda za učešće građana, je bio raspisan u martu ove godine. Bilo je podneto 48 prijava, a najbolji projekti odobreni za finansiranje i realizaciju su izabrani u 20 programskih opština. Partnerske organizacije su obezbedile sufinansiranje u vrednosti od 44.300 evra.

partnerstvo“Projekti Fonda za učešće građana najviše pokazuju evropski karakter programa Evropski PROGRES јеr se njima podstiče partnerstvo između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, što čini osnovu dobrog upravljanja. Upravo građani i građanke svojim znanjem i energijom mogu da pomognu svojoj opštini da prepozna potrebe i da zajednički reše probleme koji postoje u zajednici”, tvrdi Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru Evropskog PROGRES-a.

“Kroz nove projekte nastavljamo naš zajednički rad na ekonomskom osnaživanju ranjivih i marginalizovanih grupa, pokrećemo zapošljavanje kroz osnivanje novog socijalnog preduzeća, a radićemo i na unapređenju i jednakosti pristupa usluga zdravstvene i socijalne zaštite za naše najranjivije građane, uvođenjem inovativnih metoda, kao što je, na primer, neurofidbek terapija. Takođe, promovisaćemo interkulturnu saradnju među mladima i raditi na unapređenju procedura finansiranja civilnog sektora iz lokalnih budžetskih sredstava”, kaže Biljana Kerić, saradnica programа za socijalnu uključenost.

Lista ranije odobrenih projekata se može naći na sajtu Evropskog PROGRES-a.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content