Evropska Unija podržala projekat pomoć u kući za stare u Ćićevcu

0

U Opštini Ćićevac lokalna samouprava i Udruženje građana “Evrokontakt”, uz finansijsku podršku Evropske Unije, započeli su projekat ”Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija”.

Projekat će trajati 20 meseci, do početka februara 2019.godine, a vrednost projekta je 188.107 evra od čega je donacija Evropske Unije 168.986 evra.

Osnovna  aktivnost je pružanje usluge pomoć u kući za stare i odrasle stanovnike opštine (45 korisnika), od strane 10 gerontodomaćica kojima ćemo organizovati edukaciju za dobijanje potrebne licence za obavljanje ovog posla. Pružalac usluge će biti određen preko tendera.

Pored toga, uz pomoć eksperata saradnika preuredićemo kompletan normativni okvir za pružanje usluge pomoć u kući i za druge usluge socijalne zaštite. Uvešćemo sufinansiranje usluge od strane korisnika, po skali koju će usvojiti posebnim rešenjem Opštinsko veće. Izradićemo i Strategiju razvoja socijalne zaštite opštine Ćićevac. – ističe Nenad Krstić, predsednik Udruženja građana “Evrokontakt” koje je, sa opštinom Ćićevac, partner na ovom projektu.

Povodom početka projekta u Ćićevcu je održano predavanje na temu “Razvoj i finansiranje usluga socijalne zaštite u zajednici” na kojem su govorile Ružica Jelisavac iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Nataša Simović iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nataša Simović, Ružica Jelisavac i Sretina Dobrodolac, menadžerka projekta, na predavanju u Ćićevcu FOTO: CINK - S.Milenković
Nataša Simović, Ružica Jelisavac i Sretina Dobrodolac, menadžerka projekta, na predavanju u Ćićevcu FOTO: CINK – S.Milenković

Usluge u lokalnoj zajednici su usluge usmerene na pružanje podrške i pomoći u prirodnom okruženju. Mnogi ne žele da idu u dom i zato je došlo do razvijanja ovih usluga. Na ovaj način zadržava se određeni stepen samostalnosti korisnika. Kada idemo po domovima saznajemo da su stare osobe tu zato što nemaju drugo rešenje, zato što nisu imali drugi servis. – objasnila je Ružica Jelisavac.

Dnevne usluge u zajednici su dnevni boravci, savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge. Sve ove usluge trebalo bi da budu finansirane iz budžeta lokalne samouprave.

Lokalna samouprava treba da ima mogućnost da razvije usluge koje su svrsishodne i usmerene na pomoć invalidnim licima, starima, osobama sa posebnim potrebama…Pružaoci usluga mogu da budu  centri za socijalni rad  kao i civilni sektor i private firme. Pružalac usluga mora da ima licencu a može da uvede i samofinansiranje. – pojasnila je Ružica Jelisavac.

Republički zavod za socijalnu zaštitu sproveo je anketu o rasprostranjenosti usluga socijalne zaštite u gradovima i opštinama Srbije. Najrasprostranjenija usluga je pomoć u kući koja postoji u 151 opštini dok dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju egzistira u 77 gradova. Česte usluge su i pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i dnevni boravak za odrasle i starije.

Predavanje o uslugama socijalne zaštite u Ćićevcu FOTO: CINK - S.Milenković
Predavanje o uslugama socijalne zaštite u Ćićevcu FOTO: CINK – S.Milenković

Skoro 90% majki koje imaju decu sa smetnjama u razvoju ne radi i njima je potrebna pomoć u kući. Dnevni boravak za odrasle i starije namenjen je, pre svega, osobama koje ne žele da idu u dom. Stanovanje uz podršku je usluga koja daje dobre rezultate mada su različite korisničke grupe koje je koriste. Usluga ličnih pratilaca razvijena je u 30 opština a prihvatilište za odrasle postoji u 14 gradova. – kaže Ružica Jelisavac.

Usluge socijalne zaštite, bez obzira na ove podatke, još uvek nisu dovoljno razvijene u Srbiji a broj onih koje finansiraju lokalne samouprave je zanemarljivo mali.

Veoma bitno je da se usluge nastave i nakon završetka projekta jer iza njih stoje ljudi koji će biti razočarani ukoliko se to ne desi. – zaključuje Ružica Jelisavac.

Po rečima Nataše Simović iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike sve usluge moraju biti licencirane a licenca se izdaje na period od šest godina. Postoji i ograničena licenca koja se može izdati na period ne duži od pet godina.

 

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content