Fotograf Dejan Nikolić po drugi put pobedio na svetskom takmičenju sajta Pixoto

0

Kruševački fotograf Dejan Nikolić pobednik je nagradnog takmičenja svetski popularnog sajta Pixoto.com za prošlu godinu u kategoriji „Venčanja“.

Među deset najboljih fotografija našle su se čak četiri Dejanove fotografije. Laskavo prizanje je osvojio u konkurenciji više od 5.000 fotografa iz čitavog sveta i ponovio uspeh iz 2013. godine kada je, takođe, bio najbolji.

Dejan Nikolić je pobedio u takmičenju sajta Pixoto.com za najbolju fotografiju venčanja 2013. i 2015. godine Prvi put sam se prijavio za takmičenje 2012. godine i bio sam 11. Naredne godine sam bio prvi, 2014. godine drugi, a prošle ponovo prvi. Takmičim se samo u kategoriji „Venčanja“, jer je to ono što najviše radim i najbolje poznajem. – ističe Dejan

Dejan već decenijama fotografiše venčanja i nakon što se izveštio i dokazao u zanatskom delu posla odlučio je da fotografijama mladenaca doda i umetničku notu.

Na promenu pristupa podstakli su me umetnici iz ruske škole fotografije, a pre svih Sergej Ivanov. Ruska škola insistira na likovnosti u fotografiji, a ja se držim toga. Dodaje se i ručni rad, što fotografiji daje mekoću ili dramatičnost. Fotografi na Zapadu, kada fotografišu venčanja, više insistiraju na dokumentarnosti, beleži se trenutak. – objašnjava Dejan.

Dejan objašnjava da fotograf ne može biti usko specijalizovan za samo jednu oblast, a da ne poznaje ostale. U njegovom slučaju iskustvo i stečena znanja su presudili da se odluči za venčanja kao motiv.

Svaki par ima svoj jedinstven način da predstavi svoju priču, ali motivi su isti za sve: ljubav, obećanje, vernost. Moj zadatak je da uhvatim karakter mladenaca i njihovu jedinstvenu priču. Svako fotografisanje traži dobro planiranje. Treba se prilagoditi vremenskim prilikama, uslovima rada. Svako ima svoje viđenje kako fotografije treba da izgledaju. Ja im nudim paletu, a na mladencima je da izaberu stil i rukopis. Moji klijenti nisu glumci i neke se stvari ne mogu lažirati i montirati kao na filmu. Zato insistiram na iskrenim emocijama. – dodaje Nikolić.

Mlade su uvek zahtevnije kada se radi o kvalitetu fotografija sa venčanja FOTO: D. Nikolić
Mlade su uvek zahtevnije kada se radi o kvalitetu fotografija sa venčanja FOTO: D. Nikolić

Na pitanje ko je zahtevniji ističe da su to uvek mlade jer su “one glavne tokom celog dana svadbe dok je mladoženja glavni, možda, 15 minuta u kafani”. Neki zahtevi iziskuju od fotografa veliki trud.

Prošle godine sam, na zahtev para iz okoline Kruševca, u “Solaris resortu” u Vrnjačkoj Banji radio šuting u bazenu i kupao se sa mladencima. Tri meseca sam se pripremao, kupio podvodno kućište i u dogovorenom terminu, iako je bilo leto, nebo su prekrili oblaci. Bilo je izuzetno teško raditi pod vodom,u kupaćim gaćicama, sa naočarima za ronjenje ali je, na kraju, sve ispalo dobro. Volim takve zahtevne izazove. – napominje Dejan Nikolić, dvostruki pobednik “Pixoto” takmičenja u kategoriji “Venčanja”.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content