Gerontodomaćice potrebne za sve a najviše za druženje

0

Moravka Tomić (64) iz ražanjskog naselja Šabazevica je jedan od više od 60 korisnika usluge pomoć u kući koja se realizuje u opštini Ražanj.

Moravkin suprug je preminuo pre četiri godine a ćerke joj žive daleko od Ražnja. Zato joj je neophodna pomoć gerontodomaćice.

Ne mogu da siđem do Ražnja da obavim kupovinu, odem kod lekara. Imam problem sa kičmom i nogama. Ovde u komšiluku ima samo nekoliko kuća “, počinje svoju priču baka Moravka.

O Moravki brine gerontodomaćica Marina Dinić (48).

Marina Dinić kod baka Moravke dolazi svakog drugog dana po tri sata FOTO: CINK – S. Milenković

Mete, briše, kad treba i nokte mi seče. Donosi mi lekove i druge potrepštine. Ponekad se site ispričamo a nekad je samo slušam”, govori starica.

Marina Dinić je tipičan primer žene koju je nevolja naterala da se posveti poslu gerontodomaćice a onda ga je zavolela…U paraćinskoj Štofari je radila 17 godina a kada je ostala bez posla potražila je druga rešenja.

Uvek smo imali neke bake i deke o kojima smo porodično vodili brigu. Verovatno zato i imam empatiju prema starim osobama. Imam četvoro korisnika kojima pomažem, u Ražnju, Varoš Selu i ovde. Često idem pešice što je poprilično nezgodno, naročito zimi. Svi pacijenti o kojima brinem su vitalni za svoje godine, nemaju hronične bolesti i nisu dementni“, pojašnjava svoju situaciju Marina.

Baka Moravka kaže da joj Marina pomaže po tri sata svakog drugog dana ali bi volela da to bude i češće.

Za sve mi treba a najviše za društvo. Plaćam 25 dinara po satu, za sufinansiranje. To je oko 800 dinara mesečno. Za moju penziju to nije malo jer pola penzije dajem za račune a drugu polovinu za lekove. Pijem puno lekova. Mrzim ih ali moram“, poverava se Moravka.

U Ražnju ima puno starih i nemoćnih osoba i zato stalno postoji potreba za angažovanjem gerontodomaćica. Usluga “Pomoć u kući” je počela sa radom dana 05. oktobra 2017.godine i pružaće se zaključno sa 05. februarom 2019. godine uz mogućnost produženja. Za neposredni rad sa korisnicima angažovane su 12 gerontodomaćice i stručni radnik – psiholog sa polovinom radnog vremena.

Gerontodomaćice su raspoređene u 13 naseljenih mesta računajući i mesto Ražanj.

Projekat “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj”, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije,realizuju udruženje građana “Sunčev zrak”, Centar za socijalni rad Opštine Ražanj i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” iz Kruševca.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content