GRADI SE REGIONALNA DEPONIJA: Potpisan sporazum o upravljanju komunalnim otpadom za šest opština

Danas je u Kruševcu potpisan  Sporazum o obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom šest lokalnih samouprava iz Rasinskog i Topličkog okruga.

Sporazum o obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom potpisali su gradonačelnici i predsednici opština Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Brus, Blace i Ćićevac, a potpisivanju je prisustvovao i načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić.

U okviru deponije u Kruševcu, koja će biti regionalna, biće objedinjeni prikupljanje i tretman komunalnog otpada za šest lokalnih samouprava Rasinskog i Topličkog okruga, koje zajedno imaju oko 200.000 stanovnika: Kruševac, Brus, Aleksandrovac, Varvarin i Ćićevac (Rasinski) i Blace (Toplički okrug). Početak izvođenja radova na ovom projektu očekuje se sredinom 2021. godine.

Ukupno 33 miliona evra obezbeđeno je uz podršku KfW za finansiranje prve faze izgradnje objekata regionalnog upravljanja komunalnim otpadom za region Kruševca i Vranja, od čega je 11 miliona evra vrednost donacije, a 22 miliona evra zajam pod povoljnim uslovima.

Direktor Kancelarije KfW u Republici Srbiji, Arne Gos, rekao je da je potpisani sporazum prvi korak ka uspostavljanju efikasnog i efektivnog sistema upravljanja otpadom u ovom delu Srbije i da se Kruševac pokazao kao važan partner i grad koji veoma vodi računa o zaštiti životne sredine. On je dodao da je Nemačka pružala i pruža veliku podršku Srbiji, posebno u oblasti životne sredine, imajući u vidu da je od ukupno oko dve milijarde evra donacija, oko 70 odsto bilo usmereno upravo u ovu oblast.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content