Građani se žale na vraćanje saobraćajnica u prvobitno stanje!

Našoj redakciji javio se veliki broj građana koji su imali primedbu na kvalitet i dinamiku radova na kanalizacionoj mreži u okolini Kruševca ali i na vraćanje saobraćajnica u prvobitno stanje.

O primedbama građana razgovarali smo sa nadležnima u JKP “Vodovod”  koje je nadzorni organ na izgradnji kanalizacione mreže.

LJubomir Banović, izvršni direktor za tehnička pitanja u JKP “Vodovod” FOTO: CINK – S. Milenković

Izvođači radova su “Telekomunikacija” Blace i “Jedinstvo” Sevojno i radovi idu dobro iako ima problema. Rok za završetak radova do kraja 2018. godine i dalje stoji. Građani su imali najviše primedbi na vraćanje saobraćajnica u prvobitno stanje u Modrici i Pakašnici ali se i to rešava”, ističe LJubomir Banović, izvršni direktor za tehnička pitanja JKP “Vodovod”.

U JKP “Vodovod” podsećaju da je izvođač radova u obavezi da saobraćajnicu vrati u prvobitno stanje.

Bilo je slučajeva da je asfaltiranje urađeno brzo pa je asfalt pukao. Pre asfaltiranja na teren izlazi i gradska inspekcija koja vrši provere“, tvrde u JKP “Vodovod”.

Takozvani LOT 2 projekat podrzumeva izgradnju kanalizacione mreže u Modrici, Lipovcu, Velikom Golovodu, Pakašnici kao i izgradnju Čitlučkog, Lazaričkog, Kolektora B i Kolektora C i uređenje Garskog potoka u dužini od 1.500 metara.

Od planiranih 38 kilometara, urađeno je 30,5 kilometra. U Modrici su radovi pri kraju. Ostalo je još par ulica ka vikend naselju koje su naknadno dodate. Tamo su ulice vraćene u prvobitno stanje i nije bilo primedbi ali je  vremenom došlo do sleganja. Nikada se, kada se kopa pet, šest metara u dubinu ne radi odmah, upravo zbog sleganja“, objašnjava Zoran Gašić, nadzorni organ na izgradnji kanalizacije.

U Velikom Golovodu je ostalo da se uradi još 1.500 metara glavnog voda pored puta za Jastrebac a potom da se on poveže da Kolektorom B. Preostaju i radovi kod nekadašnje HI “Župa” i ispod pruge kako bi se vod usmerio na Fabriku otpadnih voda. Na ovaj vod biće priključeni i kanalizacioni vodovi iz Parunovca i Dedine.

Zoran Gašić je nadzorni organ na izgradnji kanalizacione mreže FOTO: CINK – S. Milenković

Lipovac je završen. Ulice su završene ali je posle kiša voda odnela šljunak. Zato su nas iz mesne zajednice pitali da li je moguće ponovno nasipanje. Na Bagdali 4 su završene četiri crpne stanice a u Pakašnici je preostalo da se uradi još 50-tak metara voda i desetak priključaka. Garski potok je regulisan i sada se radi na tome da se Kolektor C, Čitlučki i Jasički kolektor povežu na fabriku”, uverava Gašić.

LJubomir Banović kaže da bi u narednih mesec dana trebalo da budu primpremljeni predlozi ugovora za buduće korisnike.

Za mesec dana bi ta mesnim zajednicama trebali da definišemo detalje. Verovatno će građani imati mogućnost da priključak plaćaju na rate. Građani će biti i u obavezi da naprave šahtu u svom dvorištu i povežu je sa priključkom. Svi će dobiti tehničke detalje kako šahta treba da izgleda. Očekujemo da ćemo nakon završetka radova imati oko 1.000 novih korisnika”, zaključuje Banović.

Prema njegovim rečima u planu je da se širenje kanalizacione mreže nastavi na Kobilje i Donji Stepoš, možda i na Makrešane. Za to postoje tehnički uslovi ali je potrebno obezbediti sredstva.

U proteklih nekoliko godina urađeno je skoro 40 kilometara kolektorske mreže. Grad je definisan a budućnost je u izgradnji seoskih kanalizacija. Pre dvadesetak godina postojala je ideja da se sva sela ispod jezera Ćelije priključe na jednu mrežu. Međutim, to ekonomski nije isplativo. Zato će sela, jedno ili grupa njih, imati svoja postrojenja za prečišćavanje vode. To je u interesu građana. Tokom radova mi smo, recimo, videli da je skoro 40 domaćinstava ispuštalo otpadnu vodu u Garski potok. Slično je i u Velikom Golovodu“, naglašava LJubomir Banović, izvršni direktor za tehnička pitanja JKP “Vodovod”.

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content