Isključenje iz škole i volontiranje – maksimalna kazna za nasilne učenice!

0

Za učenice prvog razreda Hemijske škole, koje su učestvovale u tuči kod Hale sportova, maksimalna kazna mogla bi da bude isključenje iz škole i obavezno volontiranje u nekoj humanitarnoj organizaciji. Za roditelje nasilnih maloletnika zakon ne predviđa nikakve kaznene mere.

Tuča kod Hale sportova je snimana mobilnim telefonom
Tuča kod Hale sportova je snimana mobilnim telefonom

Radovan Isailović, otac pretučene devojčice,je Prosvetnoj inspekciji podneo prijavu u kojoj je detaljno opisao šta je prethodilo tuči kod Hale sportova.
Već drugog dana školske godine M.J. je napala moju ćerku. Pretila je da će joj polimiti nokte i čupala je za kosu. Sutradan, 3.septembra, A.A. i K.D. su došle u učionicu i pretile da će da joj polome nokte. K.D. joj je tom prilikom pretila da će da je ubije nožem i da će njen dečko, koji je „žestok momak“, da je ubije ukoliko joj ne izađe na dvoboj. Po završetku časova sačekala je ispred škole sa rečima „Nemoj slučajno da si pobegla!“ i ponovila pretnje. – navodi Radovan Isailović.
Isailović tvrdi da je njegova ćerka, pod pretnjama, otišla prema teniskim terenima gde ju je grupa devojaka, uz prisustvo mladića koji su navijali i snimali tuču, pretukla.
Premlatili su je dva puta u kratkom vremenskom roku. Tukle su je dok se nije onesvestila i u nesvesnom stanju su je ostavile ispred kafića dok neko nije, tek oko 13 sati, pozvao Hitnu pomoć koja je došla i odvezla je u bolnicu. – napominje Radovan Isailović.
Njegova ćerka M.I. je, sa povredama nosa i podlivom ispod oka, ležala na Hirurškom odeljenju do ponedeljka popodne kada je otpuštena na kućno lečenje.
U Višem javnom tužilaštvu smatraju da slučaj nije tako dramatičan kao što je predstavljeno u javnosti.
Očekujem izveštaj iz policije a nakon toga ćemo, uz konsultacije sa Centrom za socijalni rad, odlučiti da li ćemo predmet proslediti sudiji za prekršaje ili ćemo pokrenuti postupak. Ukoliko pokrenemo postupak to bi moglo da bude zbog remećenja javnog reda i mira. – kazao nam je viši javni tužilac Miodrag Surla.
Ukoliko slučaj završi kod sudije za prekršaje devojčice koje su učestvovale u tuči mogle bi da budu kažnjene društveno korisnim radom u Crvenom krstu ili nekoj sličnoj organizaciji uz obavezu da se izvine devojci koju su tukle. Druga opcija je da im bude izrečena mera pojačanog roditeljskog nadzora.
Policija je identifikovala momka koji je mobilnim telefonom snimao okršaj ispred Hale sportova ali protiv njega neće biti preduzete nikakve mere.
Ni za roditelje agresivnih devojčica nisu predviđene kazne.
Nisu predviđene nikakve sankcije ne samo za vršnjačko nasilje nego ni kada su deca delikventi. Deci se izriču sankcije ali ne i roditeljima. Nažalost, takav je zakon. – objašnjava specijalni pedagog Jelica Milosavljević.
U Centru za socijalni rad u Kruševcu kažu da su videli snimak tuče ali da čekaju da im se tužilaštvo zvanično obrati.
Naše ingerencije u ovom slučaju nisu velike. Kada dobijemo zahtev pravosudnih organa uradićemo procenu porodičnih odnosa. Najveću nadležnost kada je reč o vršnjačkom nasilju imaju škole koje moraju preventivno da deluju. Gledajući snimak osećala sam se užasno ne samo zbog devojčica koje se tuku već i njihovih vršnjaka koji stoje sa strane i podstiču ih. – kaže Slađana Čabrić, direktorka Centra za socijalni rad.
U Centru smatraju da aktere tuče ne treba drastično kažnjavati već im dati šansu i videti šta je uzrok njihovog ponašanja.
Mi imamo ugovore sa Savezom slepih, Savezom gluvih i nagluvih, Domom za nezbrinutu decu „Jefimija“ i Klubom za osobe sa posebnim potrebama „Duga“. Kada sud izrekne meru vaspitni nalog maloletnici obično mesec ili dva volontiraju u nekoj od ovih organizacija. – objašnjava Slađana Čabrić.
Prosvetna inspekcija je u sredu bila u Hemijskoj školi ali nisu želeli da daju izjave.
U Školskoj upravi u Kruševcu su nam nezvanično kazali da će konačnu odluku o kazni za učesnice tuče ispred Hale sportova doneti Nastavničko veće Hemijske škole u narednih nekoliko dana. Primeri iz prošlosti ukazuju na to da bi kik bokserke mogle da budu izbačene iz škole. Prošle godine je nekoliko đaka Mašinsko-elektrotehničke škole izbačeno zbog učešća u tuči.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content