Istraživanje o stavovima muškaraca

0

U Kruševcu su predstavljeni rezultati istraživanja “Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi”, koje je sprovela organizacija IMAGES Srbija.

Ova studija predstavlja nalaze istraživanja rađenog po metodologiji IMAGES istraživanja o muškarcima, koja je do sada primenjena u više od 20 zemalja i teritorija u svetu. IMAGES istraživanja su započeta 2008. od strane organizacije Promundo i Međunarodnog centra za istraživanje žena (International Center for Research on Women ‒ ICRW). U našem regionu, istraživanje je do sada sprovedeno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu (RSB UN 1244). Specifičnost istraživanja IMAGES je da ono uključuje standardizovan upitnik koji se primenjuje (70‒80%) u svim zemljama koje sprovode istraživanje, kao i kvalitativan deo istraživanja koji varira po zemljama“, objasnio je Branko Birač koji je i prezentovao rezultate istraživanja.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1.600 ispitanika i ispitanica, 1.060 mušakaraca i 540 žena, starosti od 18 do 60 godina.

Branko Birač je predstavio rezultate istraživanja “Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi” FOTO: CINK – S. Milenković

Preko polovine ispitanika imalo je srednje obrazovanje (54,5% muškaraca i 50,7% žena). Iz Beograda je 24% muškaraca i 25,2% žena, dok su ispitanici iz Vojvodine i centralno-zapadne Srbije nešto zastupljeniji, a najmanje zastupljeni su ispitanici iz jugoistočne Srbije (oko ¹/₅). Od svih muškaraca 61,1% živi u gradu, kao i 62,2% žena. Među ispitanicima su manje zastupljene dve najmlađe starosne grupe, dok je kod ispitanika najviše zastupljena najstarija starosna grupa.

Istraživanje se bavilo odnosima u primarnoj porodici, iskustvom nasilja u detinjstvu i mladosti, odnosima u sadašnjoj porodici, roditeljstvom seksualnošću, vršenju i trpljenju nasilja u životima odraslih muškaraca, zdravljem , ratnim iskustvima…

U odrastanju i muškaraca i žena najvažniju mušku figuru predstavlja njihov biološki otac. Dominantan porodični model koji se sastoji od dvoroditeljske porodice i dece određuje prisustvo oca i u starijim i u mlađim generacijama. Otac je najvažnija figura kod samo 55,2% slučajeva najniže obrazovanih muškaraca, i čak u 80,1% slučajeva kod najviše obrazovanih. Podela poslova po polu između roditelja je veoma jasno izražena. Očevi najčešće nikada nisu obavljali poslove pripreme hrane, čišćenja kuće, pranja odeće, ili čišćenja kupatila i WC-a. S druge strane, oni su „brinuli o deci“, vršili popravke u kući, brinuli o dvorištu i automobilu. Oni su, takođe, išli u nabavku hrane i plaćali račune. U porodicama najviše obrazovanih muškaraca bila i najegalitarnija podela rada. Preko polovine roditelja je zajedno odlučivalo o školovanju i aktivnostima dece. I muškarci i žene, najčešće kao adolescenti, nisu učestvovali u porodičnim obavezama. Ali, tamo gde jesu, u skladu sa rodnom podelom uloga u roditeljskim porodicama, nastavljala se i podela u mlađim generacijama“, istakao je neke od rezultata istraživanja Branko Birač.

Kompletni rezultati i analiza mogu se videti na www.images.edu.rs

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content