Još dva kruševačka preduzeća odlaze u stečaj !?

0

Dva kruševačka preduzeća, Fabrika maziva i Pekarska industrija „Branko Perišić“ će, verovatno, do kraja maja otići u stečaj.

Fabrika maziva se nalazi na spisku preduzeća koje država Srbija do 31. maja štiti od poverilaca.

Za 27. maj je zakazano ročište u Privrednom sudu u Kraljevu povodom UPPR-a. Ukoliko se poverioci slože – živećemo, ukoliko njihov odgovor bude negativan – idemo u stečaj! – kaže Radica Jovanović, predsednica Sindikata u Fabrici maziva.

FAM je nekada bio deo NIBENS grupe, a zbog štetnih ugovora koje je sklapao Milo Đurašković ovo preduzeće sada duguje poveriocima, uglavnom bankama, skoro 120 miliona evra.

Radnici su bili zainteresovani da organizuju konzorcijum i kupe preduzeće, ali Ministarstvo privrede tu mogućnost nije prihvatilo. Radimo, imamo sirovine, proizvodnju i prodaju, ali smo opterećeni dugom koji nije naš. – dodaje Radica Jovanović.

U Fabrici maziva trenutno radi 220 radnika, a prosečna plata je oko 70.000 dinara, što je dvostruko više od proseka u Kruševcu.

U narednih nekoliko dana moraće da bude rešena i sudbina Pekarske industrije „Branko Perišić“. Ovo preduzeće, koje zadovoljava 70 odsto potreba Kruševljana za hlebom i pecivima, se već tri godine nalazi u restrukturiranju.

Ugovor o privremenim poslovima nam ističe 19. maja i zakonski ga više nije moguće produžiti. Hteli smo da kao konzorcijum učestvujemo u kupovini preduzeća, ali to nije prihvaćeno. Ne želimo da doživimo sudbinu kolega iz Kraljeva ili Niša, da dođe novi vlasnik i zadrži 50 radnika koji će raditi za minimalac, ali se ništa ne pitamo. – ističe Bojan Petrović.

Do 31. maja moraće da bude rešena i sudbina najveće kruševačke fabrike „Trajal“ koja ima oko 1.100 zaposlenih. Radnicima je ponuđen socijalni program, a većina je u panici, jer bi i ovo preduzeće uskoro moglo da ode u stečaj.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content