JUBILEJ: 60 godina od otvaranja Umetničke galerije u Kruševcu

Danas se navršava 60 godina od otvaranja Umetničke galerije u Kruševcu i prve izložbe koja je označila početak kontinuiranog ostvarivanja izložbene i muzeološke delatnosti u oblasti likovne umetnosti.

U trenutku osnivanja Umetnička galerija je delovala u okviru Narodnog muzeja u Kruševcu, od 1971. do 1991. godine kao samostalna ustanova, i od tada je deo Muzeja. Objekat nekadašnje porodične kuće sa početka XX veka, u kome se nalazi od osnivanja,sa pratećim objektima u dvorišnom delu, kao ambijentalnu celinu, proglašenu za kulturno dobro, Opština Kruševac otkupila je 1984. godine za potrebe ostvarivanja delatnosti Umetničke galerije i istovremeno zaštitila jedan od specifičnih sačuvanih objekata i celina gradske arhitekture.

Tekst iz lista “Pobeda” povodom otvaranja Galerije slika

Izložba „41 delo posleratnog jugoslovenskog slikarstva“ iz zbirke Moderne galerije u Beogradu, sadašnjeg Muzeja savremene umetnosti, u objektu na adresi: Miloja Zakića 12, otvorena 27. januara 1962. godine, predstavljala je jedan od najznačajnijih događaja u kulturi tog vremena i najavila je programsko usmerenje novoustanovljene institucije na prikupljanju, istraživanju, čuvanju i predstavljanju likovne umetnosti od druge polovine 20. veka.

Tokom šest decenija rada Umetničke galerije ostvarene su brojne i značajne izložbe kroz saradnju sa umetnicima, istoričarima umetnosti, likovnim kritičarima, i galerijama i muzejima.

Početkom novog veka uspostavljena saradnja na zajedničkim izložbama, potom i rezidencijalnom programu, sa galerijama i muzejima u Srbiji, Čačak, Kraljevo, Niš i Kruševac, iz Crne Gore, Makedonije i Bugarske, koja se odvija u kontinuitetu od 2004. godine, ostvaruje se kroz jedinstven umetnički projekat “Prepoznavanje”. Ovaj dugoročni regionalni projekat čija je realizacija petog ciklusa u toku, u Kruševcu i Umetničkoj galeriji – Narodnom muzeju, kao nosiocima projekta, upravo se završetkom izložbe “Prepoznavanje 5” u Kruševcu, na dan otvaranja prve i posle tačno 60 godina, naglašava značaj razvijanja novih oblika saradnje, povezivanja kustosa, umetnika i ustanova na podsticanju i predstavljanju savremene umetnosti.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

14 − four =

Skip to content