JUGOSLAV STAJKOVAC, PREDSEDNIK OPŠTINE ALEKSANDROVAC: “Za sve moje oponente predstojeća izborna trka je unapred izgubljena!”

KruševacPress nastavlja seriju razgovora sa predsednicima opština u Rasinskom okrugu.

Sa predsednikom Opštine Aleksandrovac Jugoslavom Stajkovcem razgovarali smo o tome šta ga motiviše da se bavi politikom, uspesima i neuspesima u vršenju vlasti, saradnji sa SNS…

Jako dugo ste u politici, više od 30 godina. Da li ste se malo umorili?

U politici sam znatno duže od 30 godina, još od najranijih omladinskih dana. Uključio sam se u društveni život da bih kao član ovog društva dao doprinos, normalno u granicama svojih mogućnosti, da se stvaraju bolji uslovi za život. Moje političko angažovanje počinje uključivanjem u omladinsku organizaciju, izgradnju zemlje kroz radne akcije da bih kasnije bio biran i na funkciju predsednika omladine u selu gde sam rođen, predsednika omladine na fakultetu gde sam studirao, predsednika opštinske konferencije Saveza socijalističke omladine u Aleksandrovcu i predsednika međuopštinske konferencije Saveza socijalističke omladine kraljevačkog regiona. Kasnije sam biran za predsednika opštinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda opštine Aleksandrovac.
1986. godine sam izabran za predsedika opštine Aleksandrovac i u to vreme sam bio najmlađi predsednik opštine u SFRJ sa dva dvogodišnja mandata. Zatim sam otišao u privredu i bio direktor sektora ekonomike planiranja i nagrađivanja u Vino Župi, koordinator za proizvodnju i kooperaciju u ZZ „Poljoprivrednik“ Počekovina, direktor Štamparije „Grafos“ i direktor Preduzeća „Jugoineks“ Aleksandrovac.

Jugoslav Stajkovac je za predsednika Opštine Aleksandrovac prvi put izabran još 1986. godine

U tom periodu nisam bio profesionalno angažovan u politici da bih 2004. godine formirao „Pokret za Župu“ sa mojim imenom, kada sam na neposrednim izborima za predsednika opštine od građana opštine Aleksandrvac ponovo izabran za predsednika opštine u mandatu od 2004-2008. godine. Na lokalnim izborima 2008. godine takođe ponovo sam izabran na ovu funkciju do 2012. godine, a zatim dolazi do političkih nestabilnosti u opštini Aleksandrovac, zbog kojih sam otišao sa ove funkcije, da bih se na istu vratio u avgustu 2013. godine. 2016. godine sam takođe sa „Pokretom za Župu“ na lokalnim izborima dobio apsolutnu većinu i ponovo izabran za predsednika opštine na kojoj dužnosti se i danas nalazim.
Naprotiv, nisam se umorio. Pretpostavljam, da me razumete, dugo ste novinar. Zahvaljujući mom političkom angažmanu pružila mi se mogućnost da utičem na stvaranje povoljnijeg ambijenta za život građana opštine Aleksandrovac. U mojim mandatima na mestu predsednika opštine urađeno je mnogo na povećanju kvaliteta života građana.
Urađeno je preko 250 kilometara asfaltnih puteva i ulica u selima i zaseocima, u prigradskim naseljima i samom gradu Aleksandrovcu. Urađene su vodovodne mreže i dovedena zdrava pijaća voda u više od 20 sela, rekonstruisano je 28 školskih objekata i izgrađene dve nove škole, rekonstruisano 16 domova kulture i izgrađena dva nova Doma kulture, rekonstruisano je nekoliko zdravstvenih stanica i ambulanti, izgrađeno je 35 sportskih terena sa asfaltnim zastorom, izgrađeno je nekoliko proizvodnih hala u privredi i upošljeni novi radnici, izgrađeno je preko 15 hladnjača kapaciteta preko 3000 vagona i razni drugi objekti kako u privredi, tako i u infrastrukturi.

Napominjem, kada sam 2004. godine izabran za predsednika opštine opština je bila u četvrtoj, a danas smo u drugoj grupi po stepenu razvijenosti u Republici Srbiji, i već godinama beležimo najnižu stopu nezaposlenosti u Rasinskom okrugu.
Upravo ovi rezultati najbolje ilustruju moje opredeljenje i motiv da se i dalje bavim politikom. Naravno u svemu tome je navažnija podrška građana i njihovo poverenje. Za naše prilike nije uobičajeno da neko toliko dugo bude predsednik opštine i sa takvom podrškom građana.
Podsetiću Vas da sam najveću podršku dobio na poslednjim lokalnim izborima 2016. godine kada je „Pokret za Župu“ dobio apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu na čelu sa mnom. Svakako, takva podrška građana me obavezuje da istrajem na realizaciji svih zacrtanih ciljeva, koji će obezbediti razvoj i prosperitet opštine Aleksandrovac, ravnomerno na celoj njenoj teritoriji.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom kao predsednik opštine Aleksandrovac?

Bilo je mnogo uspeha, pa samim tim nije tako jednostavno posebno izdvojiti neke rezultate jer su oni prisutni i evidentni i u privredi i u infrastrukturi i u kulturi i u obrazovanju i u zdravstvu i u sportu, ali ono što smatram najvećim rezultatom, to je dovođenje gasa u Aleksandrovac pre svih drugih okolnih opština kao i prenaglašena izgradnja komunalne infrastrukture radi povećanja kvaliteta života naših građana.

Takođe, ponosan sam i na izgradnju novih privrednih kapaciteta koji su uposlili značajan broj nezaposlenih radnika, kao što sam rekao, da je opština Aleksandrovac po stepenu razvijenosti iz četvrte grupe sada u drugoj grupi sa najnižom stopom nezaposlenosti u Rasinskom okrugu.
Naravno, uvek može više i bolje. Moji dometi bi sasvim sigurno dosegli mnogo dalje da je proteklih godina u državi bio bolji ambijent.

Da li postoji neka ideja koju ste želeli da realizujete ali iz raznih razloga niste uspeli? Šta smatrate svojim najvećim neuspehom?

Kao što sam rekao, lokalne samouprave su dosta limitirane, pre svega sredstvima iz budžeta Republike Srbije. Bilo je mnogo ideja koje nisu realizovane zbog nedostatka sredstava, pre svega mislim na izgradnju akva parka u Aleksandrovcu, na izgradnju gradskog stadiona, kao i na izgradnju još jednog broja proizvodnih pogona koji će zaposliti nezaposlena lica koja traže posao.
Posebno želim da naglasim da iako smo ušli u proces pripreme potrebne dokumentacije za izgradnju gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih otpadnih voda, taj program ne možemo rešiti sami zato što izgradnja ovog postrojenja košta oko 7.000.000 evra, koje opština nije u situaciji da obezbedi bez pomoći države.

Saradnja Pokreta za Župu i SNS u Aleksandrovcu nije na visokom nivou

Imajući u vidu da poslu pristupam veoma ozbiljno, sagledavajući detaljno sve probleme sa svih aspekata, nisam sebi dozvolio luksuz da beležim neuspehe. Ne sećam se da se neki od poduhvata završio neuspehom.
Veoma profesionalno obaljam funkciju predsednika opštine, ne dajem lažna obećanja građanima, potpuno sam posvećen poslu koji radim pa zato i trajem i za svoj rad, na izborima, dobijam većinsku podršku građana da vodim ovu opštinu.

Šta je u ovom trenutku najveći problem u Aleksandrovcu i kako planirate da ga rešite?

U ovom trenutku, kao što sam napomenuo, najveći problem je rešavanje ekoloških problema, pre svega mislim na izgradnju gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rešavanje problema sakupljanja, selektiranja i izvoženja čvrstog otpada.

Normalno, ima i drugih problema, kao što su nastavak izgradnje komunalne infrastrukture, kao i izgradnja proizvodnih kapaciteta za upošljavanje nezaposlenih lica sa teritorije ove opštine. Ekološki problemi u narednom periodu u strategiji razvoja opštine Aleksandrovac moraju se rešavati kao prioritetni.

U ovom trenutku ne vidim ko bi mogao da mi se približi u izbornoj trci. Svi su toliko daleko da bi morali mnogo brzo da trče kako bi mi se iole približili.

Izgradnju postrojenja čija je predračunska vrednost oko 7.000.000 evra planiramo obezbeđivanjem finansijskih sredstava, delom iz budžeta opštine Aleksandrovac, delom sredstvima iz države, a delom iz fondova EU. Probleme čvrstog otpada planiramo da rešimo zajedno sa drugim opštinama i Gradom Kruševcem u skladu sa Nacionalnom strategijom rešavanja čvrstog otpada na deponiji Srnje kod Kruševca.  Sredstva bi bila obezbeđena iz istih izvora, kao i za rešavanje prečišćavanja otpadnih voda.

Na čelu ste lokalnog pokreta kojem je vladajuća SNS opozicija. Kako to utiče na funkcionisanje lokalne vlasti? Kakvu saradnju imate sa republičkim institucijama?

U Aleksandrovcu, nažalost SNS, nije konstruktivna opozicija uprkos mojim nastojanjima da tako ne bude. Na većini sednica Skupštine opštine jedan broj odbornika SNS se ponaša dosta destruktivno. Već nekoliko godina ne glasaju za budžet Opštine Aleksndrovac, iako je budžet ove opštine preko 50% od ukupnih sredstava opredeljen za investicije, što znači da je prenaglašeno razvojni. Oni na sednicama SO ne ističu šta nije dobro u predlogu budžeta, već jednostavno glasaju protiv usvajanje ovog najvažnijeg akta.
Naravno, to nema nikakvog uticaja na funkcionisanje lokalne vlasti jer „Pokret za Župu“ ima apsolutnu većinu i veoma korektnu saradnju sa većinom političkih stranaka u lokalnoj skupštini.
Saradnja sa republičkim institucijama je korektna, realizovani su brojni projekti koji su dobrim delom finansirani iz republičkih sredstava. Republički zvaničnici su često prisutni u opštini Aleksandrovac. Primera radi, poslednju 55. Župsku berbu otvorio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Samo u prošloj godini opštinu Aleksandrovac je posetilo pet državnih sekretara iz više ministarstava Vlade Republike Srbije. Prekjuče je Aleksandrovac posetio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Nisam primetio bilo kakvo zapostavljanje opštine Aleksandrovac od strane republičkih institucija. Naprotiv, potrebno nam je mnogo više dobrih projekata sa kojima ćemo da konkurišemo za sredstva radi rešavanja naših problema na čemu upravo radimo. Znači, još jednom naglašavam, saradnja sa republičkim institucijama je korektna a destruktivno ponašanje odbornika SNS u opštinskoj skupštini nema nikakvog uticaja na tu saradnju.

Pojedini mediji Vas često stavljaju u kontekst različitih afera. Spočitavaju Vam nepotizam. Kako se osećate kada vidite svoje ime u negativnom kontekstu? Koliko ima istine u tim optužbama?

Nije mi poznato da me mediji stavljaju u kontekst različitih afera.
Imao sam izvesnih neprijatnosti zbog neprofesionalnog pisanja u jednom lokalnom listu, uz puno neistina i uz apsolutno nepoštovanje novinarskog kodeksa. Međutim, to za mene nije značajno utoliko pre što je ljude u maloj sredini teško prevariti pisanjem uvreda, laži i neistina. Mi se ovde odlično poznajemo i građani lako prepoznaju nečasnu nameru, kao i to ko stoji iza autora uvredljivih tekstova i ko ih plasira na najprizemniji i najneprofesionalniji način.

Stajkovac u društvu Daliborke Simić, direktorke Predškolske ustanove, i Anđelke Janić iz Fondacije Novak Đoković

Iskreno, ništa mi ne znači kada neko ko je ispod svakog nivoa piše o meni kojekakve gluposti, istina uvek nađe svoj put do onih koji bi trebalo da je čuju, tako da sam apsolutno imun na neistine.
Kada je reč o novinarima, moja saradnja sa najvećim brojem medija je uvek bila na najvišem profesionalnom nivou.
Obavljajući političke dužnosti imao sam tu čast da se družim i sarađujem sa mnogim novinarima, od kojih su neki bili i ostali poznata imena u svetu novinarstva poput Antonija Stefanovića, Pepija Radosavljevića, Bogdana Popadića, Milana Mihajlovića, Voje Blagojevića i Zvonka Azdejkovića, koji su bili vrhunska imena u svetu novinarstva, a koji na žalost više nisu među nama.

Sa mnogim novinarima koji veoma korektno, kritički i objektivno i danas prate zbivanja i objektivno informišu javnost o dešavanjima u ovoj opštini, nemam nikakvih problema u saradnji a to su Rade Stanković, Zorica Avramović, Zoran Nikolić, Nada Budimović, veći broj novinara RTK, Melos Kraljevo, RTS, itd. U poređenju sa njima jadno je i tužno kada se predstavlja kao novinar neko ko nema ni formalno, ni neformalno obrazovanje, polupismen i neprofesionalan, koji piše laži i neistine, vređa ljude i porodice pristrasno i neobjektivmo skrnaveći časnu novinarsku profesiju.
Na kraju još jednom želim da naglasim da sa najvećim brojem novinara imam veoma korektnu saradnju, poštujući njihovu profesiju i ulogu koju imaju u društvu. Inače, sve optužbe koje potiču od jednog novinara lokalnog lista u Aleksandrovcu su lažne, one traju godinama, narod na njih ne obraća nikakvu pažnju, one nemaju nikakvog značaja i na njih ne obraćaju pažnju.

Naredne godine su, prema planu, lokalni izbori. Da li nameravate ponovo da učestvujete u izbornoj trci?

Hvala Vam što ste mi pružili priliku da obradujem sve one koji me podržavaju da istrajem u politici koju vodim i sa druge strane da razočaram sve one koji priželjkuju moje povlačenje iz politike.
Kao i do sada učestvovaću u političkoj trci, koja se temelji na ispunjenju datih obećanja na zadnjim izborima, potpuno svestan svoje pozicije na političkoj sceni Župe.
U ovom trenutku ne vidim ko bi mogao da mi se približi u izbornoj trci. Svi su toliko daleko da bi morali mnogo brzo da trče kako bi mi se iole približili.
Bojim se da za to nemaju kapacitet, tako da je za njih i predstojeća izborna trka unapred izgubljena.
„Pokret za Župu“ su formirali sami Župljani sa ciljem da opštinom rukovode oni koji najbolje poznaju njihove probleme. Pokret postoji 15 godina i ima izgrađenu infrastrukturu koju su godinama gradili vredni župski domaćini, intelektualci, radnici i, što je najvažnije, sve je više mladih ljudi koji žele da se politički angažuju. Oni će u narednom periodu biti nosioci privrednog, obrazovnog i kulturnog razvoja opštine Aleksandrovac, a ja ću se potruditi da im prenesem svoje znanje i iskustvo.
Kao što vidite, nisam se umorio. Sledi još jedna izborna trka i još jedna pobeda.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content