Kruševac 2015. – javno informisanje

tuca-krusevacNasilje u srednjim školama sve češće i brutalnije (30.12.2015.)

Brutalna tuča tri učenice Hemijsko-tehnološke škole, na platou ispred Hale sportova, početkom septembra, pokazala je široj javnosti u kojoj meri je vršnjačko nasilje u srednjim školama problem čitave zajednice, a ne samo obrazovnih institucija i porodice.

“Nemoj da je čupaš! Nabodi je!” – savetovali su brojni posmatrači tuče jednu od devojaka dok su mobilnim telefonom snimali obračun koji je, zbog bezosećajnosti učesnica, ali i gledalaca, šokirao Srbiju i region…

Kroz ulicu Luke Ivanovića svakog dana prođe više od 5.000 učenika FOTO: S.MilenkovićDevojke agresivnije od muškaraca! (21.01.2016.)

Sve kruševačke srednje škole imaju problema sa vršnjačkim nasiljem, ali je on najizraženiji u ulici Luke Ivanovića gde su smeštene četiri srednje i dve osnovne škole.

Pre nekoliko godina pažnju javnosti privukao je snimak objavljen na YouTube-u na kojem se vidi kako učenici Mašinsko – elektrotehničke škole demoliraju školski nameštaj i maltretiraju vršnjake. Na platou ispred ove škole dogodila se i tuča u kojoj su učestvovali đaci i …

Dečji psihijatar dr Dragan Dronjak FOTO: N. BudimovićElektronsko nasilje doprinosi porastu klasičnog fizičkog nasilja (27.01.2016.)

Doktor Dragan Dronjak, jedini dečji psihijatar u Kruševcu, za KruševacPress govori o svom iskustvu sa mladima koji su bili žrtve raznih vidova vršnjačkog nasilja.

Elektronsko nasilje

Sa razvojem Interneta i elektronsko nasilje je postalo veoma prisutno. Nasilnici ne moraju da se predstave. Zaštićeni su anonimnošću, mogu sve da kažu, sve da objave, snimak kako nekoga šutiraju, na primer. To bude interesantno i povod da i drugi to urade. „Ajmo mi nekog da umlatimo, pa da postavimo naš klip. Biće nasilniji nego onaj tamo!“

Milica Đorđević smatra da je javnost više zainteresovana za problem vršnjačkog nasilja FOTO: S. Milenković„Deca nisu naučena da je nenasilje bolji izbor!“ (02.02.2016.)

O problemu nasilja u školama KruševacPress je razgovarao sa Milicom Đorđević, savetnicom za stručno usavršavanje i razvojno planiranje i koordinatorkom za prevenciju nasilja za sve obrazovne ustanove na području koje pokriva Školska uprava Kruševac.

Da li je, prema vašem iskustvu, nasilje u školama u porastu i kako se škole “nose” sa tim problemom?

– Nasilja je i ranije bilo ali je sada javnost više zainteresovana za ovaj problem. To ne znači da nasilje nije u porastu ali imam utisak da su institucije zatečene kada se ono dogodi…

Ovi tekstovi su deo projekta koji KruševacPRESS radi za grad Kruševac u okviru konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kruševca u 2015. godini.

Skip to content