Devojke agresivnije od muškaraca!

Sve kruševačke srednje škole imaju problema sa vršnjačkim nasiljem, ali je on najizraženiji u ulici Luke Ivanovića gde su smeštene četiri srednje i dve osnovne škole.

Pre nekoliko godina pažnju javnosti privukao je snimak objavljen na YouTube-u na kojem se vidi kako učenici Mašinsko – elektrotehničke škole demoliraju školski nameštaj i maltretiraju vršnjake. Na platou ispred ove škole dogodila se i tuča u kojoj su učestvovali đaci i njihovi roditelji.

Kroz ulicu Luke Ivanovića svakog dana prođe više od 5.000 učenika FOTO: S.Milenković
Kroz ulicu Luke Ivanovića svakog dana prođe više od 5.000 učenika FOTO: S.Milenković

U ovu zonu često dolaze učenici drugih škola zbog unapred zakazanih tuča.

Miloš Kraljević iz agencije “Target” od 2006. godine, uz školskog policajca, brine o bezbednosti učenika Hemijsko – tehnološke škole. Isti posao je četiri godine radio i u Mašinsko – elektrotehničkoj školi.

Kao služba obezbeđenja trudimo se da se ne narušavaju javni red i mir u školi, prekidamo nasilje, a najagresivnije učenike upućujemo u pedagošku i psihološku službu i kod direktora škole. Najčešći uzroci incidenata uglavnom su sitna koškanja među učenicima. Iz toga nastaju veći problemi. U poslednje vreme javljaju se problemi unutar odeljenja. Neka odeljenja su specifičnog sastava. Izdvajaju se po agresivnosti učenika i po tome iz kojih škola đaci dolaze. – objašnjava Miloš Kraljević.

Miloš Kraljević iz agencije "Target" brine o bezbednosti učenika Hemijsko-tehnološke škole FOTO: S.Milenković
Miloš Kraljević iz agencije “Target” brine o bezbednosti učenika Hemijsko-tehnološke škole FOTO: S.Milenković

Miloš kaže da je dobra informisanost osnova delovanja. Kada dobije informacije o incidentima ili zakazanim tučama trudi se da ih spreči.

U školi postoje pravila ponašanja koja đaci moraju da poštuju. Učenici trećeg i četvrtog razreda su upoznati sa tim, dok probeleme imamo sa učenicima prvog i drugog razreda. Na početku ove školske godine, prvog radnog dana, kod jednog momka našli smo bokser. Nosi se i hladno oružje, ali to, koliko je u našoj moći, pokušavamo da sprečimo i oduzimamo. Škola ima 930 đaka i nije lako da sve držimo pod kontrolom. – dodaje Kraljević.

On smatra da sve dolazi iz porodice, od kućnog vaspitanja, jer većina problematičnih učenika dolazi iz problematičnih porodica.

Više problema imamo sa devojčicama. Više sukoba imaju. Na to dosta utiču Fejsbuk, Instagram… Za jednu rečenicu nastanu problemi. “Videla si mog momka. Zašto si mu dobacila? To je moj momak, nije tvoj! Da se nađemo da se razračunamo. Ja ću da povedem drugarice!”. Takve rasprave i pretnje su uobičajene. Devojčice znaju i dečacima da lupe šamar. – govori o svom iskustvu u obezbeđivanju Hemijsko – tehnološke škole Miloš Kraljević.

Specijalni pedagog Radomir Jevtić rešavanje problema vršnjačkog nasilja posmatra u širem kontekstu.

Mladi u Kruševcu su sve agresivniji i brutalniji FOTO: S.Milenković
Mladi u Kruševcu su sve agresivniji i brutalniji FOTO: S.Milenković

Agresivnost mladih možemo posmatrati kao santu leda. Vidimo površinski sloj, deset centimetara iznad vode ali ne vidimo santu koja ispod vode može da bude i deset metara. Kako će se otopiti santa? Svakako ne skidanjem gornjeg sloja. Moramo promeniti okruženje i povećati temperaturu vode kako bi se santa otpopila. U Srbiji je stvoren jako pogodan opšte društveni ambijent za odrastanje agresivaca. Nisu krivi samo porodica, obrazovanje, ekonomska situacija, pad moralnih vrednosti, već sve pomalo. Treba stvoriti ambijent da se bavimo decom. Mi se bavimo posledicama nebavljenja decom. Ako nam je interes da nam deca odrastaju u zdravom ambijentu, onda moramo da ga stvorimo. Sve moramo da radimo u interesu dece, a ne da neki donosioci odluka profitiraju zašto što su donosili neke odluke u interesu decu. – zaključuje Radomir Jevtić.

Krusevac-projekat2015

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content