LEVICA SRBIJE: “Milomir Marić je simbol zemlje bez prava i pravde”

Povodom dodele priznanja “Vitez od Čarapanije” saopštenjem se oglasio Gradski odbor Levice Srbije.

Saopštenje prenosimo u celini.

Novinarstvo je cenjena i poštovana profesija. Danas je izgleda samo zanat i oruđe u rukama autokrata i vlastodržaca.

Od intelektualne elite do kurira i glasnogovornika vladajuće stranke, perjanica glasnogovornika, Milomir Marić, dobitnik je nagrade “Vitez od Čarapanije “ festivala “ Zlatna kaciga” za humor i satiru u Kruševcu.
Čovek koji je nekada bio simbol oštrog pera i kritičke misli, čovek koji se nije libio da vlasti u lice kaže šta ima i da joj pri tom dobro prodrma tlo pod nogama,čovek koji se nije plašio ni sopstveni život da stavi na kocku zarad istine i čovek koji se nekada humorom i satirom borio protiv diktatora, danas je samo svoja bleda senka.
Gde je Marić koji je uređivao “Dugu”, i čije je tekstove čitala cela Jugoslavija? Gde je Marić koji je sa “Decom komunizma” napravio veliki politički zemljotres ? Gde je Marić čija je glava bila ucenjena zbog oštrog pera i satiričnog jezika?
Milomir Marić danas predstavlja jedan potpuno drugačiji simbol jedne potpuno drugačije države. Danas je on simbol zemlje bez prava,pravde,svesti i morala. Šta to treba čoveku da se desi da postane simbol starleta, grotesknih rijaliti programa? Simbol novinara koji se na blaziran i ponižavajući način predao kao žrtva ili prodao kao heroj, ovoj i ovakvoj nakaradnoj vlasti.
Ova nagrada za Milomira Marića dolazi kasno. „Vizet od Čarapanije“ je nagrada kvaliteta i poštovanja principa. On to danas nema, pa samim tim nagradu i ne zaslužuje. Ne može svako da bude „Vitez od Čarapanije“. Onaj stari novinar Marić je mogao. No zato, „Vučićev sluga“ može biti bilo ko. Zato Levica Srbije dodeljuje tu prestidnu nagradu gospodinu Mariću. Prestidnu jer se nadamo da će se stideti pre nego li je dobije večeras.
Za pronalazak onog istupljenog pera i za spas dostojanstva i karijere, bojimo se da je podosta kasno. Poželeli bi smo gospodinu Mariću srećnu penziju ali je on u novinarsku penziju otišao još odavno.
Šala. Komika. Satira. Nagrada. Saopštenje na Ćirilici. Šteta”, navodi se u saopštenju Levice Srbije.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content