Levica Srbije: “Partijski interesi ispred potreba dece!”

Levica Srbije oglasila se saopštenjem povodom odluke gradske uprave da se pitanje ličnog asistenta za decu sa invaliditetom prenese na Centar za socijalni rad.

“Gradska uprava Kruševac je donela odluku da se pitanje ličnog asistenta dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, prenose na Centar za socijalni rad Kruševac, koji će akreditovti i sprovoditi obuku asistenata/ličnih pratioca deteta. Za tu ulogu(posao) se mogu prijaviti svi ali ne i roditelji?

Do pre nekoliko dana ovo pitanje je bilo u nadležnosti Gradske uprave Kruševac koja je ingerencije prebacila na Centar za socijalni rad Kruševac. Levica Srbije smatra da je kroz seminare i edukaciju ličnih asistenata moguće sprovoditi nečasne radnje kako nas to iskustvo uči. Kroz programe obuke ličnih asistenata i kasnije zaposlenje, strahujemo od partokratije. Opravdano sumnjamo u to jer kadrovi aktuelne vlasti su kroz svaku mogućnost podmirivali svoje stranačke interese ne birajući ni vreme ni mesto za tako nešto.
Predviđeni rad asistenta sa decom se odnosi na period od 4 sata dnevno. Za tu namenu do sada je izdvajano mesečno 8000 dinara na lokalnom niovu u Kruševcu, pa je praktično problem bio što se slabo ko zanimao za rad sa decom, te su roditelji doplaćivali rad asistenata.

Pored toga, u Kruševcu ne postoji adekvatna ustanova za brigu i rad sa decom sa autizmom, a takođe ni dovoljno obučen kadar koji razume pristup i način rada, izuzimajući časne izuzetke koji svoj posao rade predano i savesno i iz ljubavi. Jedna jedina ustanova pod imenom „Duga“ gde dete sa autizmom može provesti svoje vreme, ne razdvaja decu i odrasle a ni dijagnoze. To se pokazalo kao veliki problem jer potrebe dece sa autizmom se razlikuju od potreba odraslih sa istim problemom. Ne animiraju ih iste stvari niti se može generalno posmatrati ovaj problem. Zato se i princip rada mora adekvatno razdvojiti.

Levica Srbije zato predlaže:

1. Izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti koja će omogućiti roditeljima da budu asistenti i izjednačavanje sa ulogom hranitelja na nivou cele Srbije, kako je to već praksa u svim razvijenim država Evrope sa adekvatnom i razvijenom socijalnom zaštitom i socijalnim programima.

2. Dopunu Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti GradaKruševca kojom će se omogućiti da roditelji i osobe isključivo sa preporukom roditelja budu deo obuke asistenta/pratioca za decu sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju.

3. Reorganizaciju postojeće ustanove „Duga“ ili izgradnju nove ustanove koja će različito tretirati različite uzrasne kategorije i pristup istim, kao i pružanje detetu sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, odgovarajuće individualne podrške.

4. Povećanje naknade za ličnog pratioca/asistenta koji radi sa detetom sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju.

U saradnji sa roditeljima dece koja boluju od autizma, Levica Srbije će organizovati potpisivanje peticije u Kruševcu i uputiti zvanične zahteve za rešavanje ovog problema na nivou Grada Kruševca.

Pozivamo sve građane Kruševca i sve organizacije, kao i sve političke subjekte da su uključe u rešavanju ovog problema i podrže našu inicijativu”, navodi se u saopštenju Levice Srbije u Kruševcu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content