ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Велика, непрегледна огласна табла!

0

Веб презентација општине Брус подсећа на велику, непрегледну огласну таблу и грађанима је потребно пуно времена и труда да дођу до информација које их интересују.

Дирекција за електронску управу Министарства државне управе и локалне самоуправе је још пре девет година објавила  „Смернице за израду веб презентација органа државне управе, органа територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе“ како би локалним самоуправама помогла у изради веб презентација.

Информације о јавним расправама разбацане су на различитим страницама ФОТО: Скриншот

Према овом водичу садржај постављен на веб презентацији јединица локалне самоуправе треба да омогући пружање информација о раду јединице локалне самоуправе јавности, унапреди комуникацију са грађанима, привредним субјектима и другим органима државне управе, органима територијалне аутономије и јединицама локалне самоуправе, представљање сопствених потенцијала, јачање поверења између јединица локалне самоуправе и грађана, повећање транспарентности и доступности и једноставније проналажење одговарајуће јавне услуге.

Критеријуми који су кључни за садржај веб презентација су: aжурирање, тачност и потпуност садржаја, aрхивирање садржаја, отвореност садржаја, двосмерност комуникације јединице локалне самоуправе са корисницима и међусобна комуникација органа  локалне самоуправе у циљу ефикасне еУправе.

За општину Брус не може се рећи да је испоштовала ове препоруке Дирекције за електронску управу јер њена веб презентација подсећа на једну велику, непрегледну огласну таблу!

У нашем оцењивању презентација општине Брус је добила оцену 7,5 за технички квалитет, 6,75 за ажурност, 4 за информативност, 5,5 за интеракцију са грађанима, 10 за спречавање говора мржње и заштиту података и 1 за употребу родно сензибилног језика. Иако неке од кључних функција у локалној власти заузимају жене користе се изрази председник, заменик председника, дакле у мушком роду“, објашњава аналитичар Саша Пауновић и наставља.

За квалитетну комуникацију са грађанима јако је важна синхронизација веб презентације и профила на друштвеним мрежама што код општине Брус није случај. Профили на друштвеним мрежама су већ годинама ван функције. Последња информација на фејсбук профилу објављена је пре седам година а на ЈуТјубу пре шест година!.

Веб презентација није повезана са профилима на друштвеним мрежама који нису ажурирани годинама!

У „Смерницама за израду веб презентација“  препоручује се да се у оквиру посебне целине под називом „Јавне расправе“ објављују линкови ка свим јавним расправама које органи  јединице локалне самоуправе воде на Порталу еУправа. У случају општине Брус нема целине већ се подаци о јавним расправама налазе „разбацани“ по различитим категоријама  (ВАЖНО, Обавештења, Документа, Јавни огласи…) што је, свакако, недостатак.

Такође се препоручује  да, подаци о пројектима буду објављени у оквиру посебне целине – презентације под називом „Пројекти“. За сваки пројекат или програм, требало би објавити назив, време спровођења, правни основ, циљеве, опис главних активности, вредност и назив субјеката уз чију помоћ се пројекат или програм спроводи.

У недостатке треба уврстити и непостојање посебног формулара за Захтев за информације од јавног значаја, као и непостојање контакт података за одборнике и чланове Општинског већа.

Иначе, на Индексу транспарентности локалних самоуправа за 2022. годину Брус се налази на 86. месту. То је знатно бољи пласман у односу на 2021. годину и 113. место али треба истаћи да је у прошлој години Брус освојио само седам индексних поена више него годину дана раније.

ФОТО: Скриншот

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

fifteen − 3 =

Skip to content