“Mame su zakon” predlažu minimalac za sve porodilje

Predstavnice inicijative “Mame su zakon” zalažu se da svaka porodilja u Srbiji prima minimalac dok je na porodiljskom odsustvu, iako nije ostvarila pravo na punu nadoknadu.

Ovo je rečeno na sastanku predstavnica te inicijative sa savetnicama ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović.

U saopštenju inicijative navodi se da su savetnice Maja Đorđević i Tina Aničić informisane o predloženim izmenama Zakona o finansijskoj podrršci porodici sa decom i da im je ukazano na ključni problem u primeni tog zakona koji je stupio na snagu 1.jula.

Naglašeno je da je ženama teško da vežu 18 meseci kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta. Istaknuto je da se to u praksi ne dešava zbog toga što žene ne žele da rade, već zato što nemaju gde da rade i da godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno i preko omladinskih zadruga zbog čega su “praktično nevidljive za sistem”.

Predstavnice inicijative ukazale su da je neophodno da država prepozna takve žene i da u budžetu obezbedi sredstva da svaka buduća majka, bez obzira da li je za sistem vidljiva ili nevidljiva, ima mesečna primanja u visini republičkog minimalca dok je na porodiljskom odsustvu.

Kao dugoročnu meru predložile su da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content