Međunarodni dan volontera u kruševačkom Crvenom krstu

Crveni krst Kruševac, kao sastavni deo Crvenog krsta Srbije obeležio je 5. decembar – Međunarodni dan volontera. Kroz svoju dugu istoriju Crveni krst Srbije je bio i ostao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji. Negujući humanost, nepristrasnost, neutralonost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost Crveni krst privukao je veliki broj volontera različitih generacija koji predstavljaju nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju. Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 60.000 volontera. Od tog broja 60 % čine mlađi do 30 godiina, 20% su stariji volonteri, a 20% volontera je srednjih godina. U našem gradu Crveni krst deluje 140 godina, a danas u svom radu okuplja više od 100 stalno aktivnih volontera svih starosnih dobi.

ckvolonteriVolonterski rad u okviru Crvenog krsta predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice, bez materijalne nadoknade. Volonter može bez ograničenja da bude svako – volonteri su osobe poput nas samih, to su osobe koje dobrovoljno pružaju direktnu neplaćenu uslugu jednoj ili više osoba.

Volontiranje, ima svoje pozitivne efekte na ugrožene kategorije, na same volontere, na lokalnu zajednicu, na društvo, ali i na razvoj čovečnosti u svakom pogledu. Osim što rešava probleme, takođe i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju, podstiče one sa margine jednako kao i one koji rade i ostvaruju profit, pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content