MLADI I ALKOHOLIZAM: Maloletni pijanci opasnost za sve učesnike u saobraćaju

Nakon izlaska u grad najveći broj osnovaca i srednjoškolaca se kućama vraća pešice ili taksijem, a ponekad po njih dolaze i roditelji. Nažalost, deo mladih, neretko pod dejstvom alkohola, odlučuje da sedne za volan bez položenog vozačkog ispita, rizikujući tako sopstveni, ali i život svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Maloletnici koji izazovu saobraćajnu nezgodu mogu biti procesuirani, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, za krivična dela ugrožavanje javnog saobraćaja i teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja – navodi se u odgovorima Policijske uprave Kruševac.

Maloletnici mogu da upravljaju vozilima pdo posebnim uslovima

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, ukoliko su učinili neki saobraćajni prekršaj, protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave. Za učinjeni prekršaj maloletnika može odgovarati roditelj, usvojitelj, staratelj ili hranitelj, ukoliko se utvrdi da je prekršaj posledica propuštanja dužnog nadzora.

Osim otkrivanja i sanksionisanja saobraćajnih prekršaja, koje policajci svakodnevno sprovode, preduzimaju se i brojne preventivne aktivnosti kako bi mladima ukazali koliko je opasno da voze pod dejstvom alkohola.

Policija osnovcima i srednjoškolcima drži predavanja na temu bezbednog učešća u saobraćaju, a takođe realizuje i pokazne vežbe kako bi podigla svest mladih vozača ili onih koji će to tek postati koliko teške posledice može da ima nepoštovanje saobraćajnih propisa, a posebno vožnja pod dejstvom alkohola – ističu oni.

U ukupno četiri saobraćajne nezgode koje su izazvali maloletnici, u toku 2022. godine, povređene su četiri osobe, dve teže i dve lakše, dok su u 2021. godini, u tri saobraćajne nezgode koje su izazvali maloletnici, povređene tri osobe, jedna teže i dve lakše.

U cilju povećanja bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola, te očuvanja bezbednosti u periodu maturskih proslava i drugih školskih manifestacija, policija realizuje poseban projekat.

Policijska uprava Kruševac organizuje razne edukativne aktivnsoti za mlade vozače

Godinama unazad, uoči maturskih proslava, sprovodi se projekat „Matura“ tokom kog se maturantima drže predavanja o štetnosti konzumiranja alkohola i apeluje na njih da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, jer na taj način čuvaju svoju i bezbednost svojih drugova.

Važno je podsetiti da vozači sa probnom vozačkom dozvolom imaju dodatna ograničenja u odnosu na iskusnije vozače.

Oni ne smeju da voze maskimalno dozvoljenom brzinom, već do 90 odsto od propisane brzine, da im je od 23 do 6 časova ujutru zabranjeno da budu za volanom, kao i da ne smeju da imaju alkohol u organizmu i koriste telefon, a automobil kojim upravljaju mora imati oznaku „P” na vidljivom mestu sa prednje i zadnje strane vozila – naglašeno je u odgovoru.

Edukativnom predstavom, te specifičnom izložbom, pripadnici saobraćajne policije ovdašnje Policijske uprave žele da ukažu mladima o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se izbegle tragične posledice i sačuvali ljudski životi.

U saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca, već nekoliko godina se organizuje izložba fotografija i vozila na kojima se vide posledice saobraćajnih nezgoda koje su izazvali neoprezni ili vozači pod uticajem alkohola, kao i predstava „Minut“. Na ovaj način, pripadnici saobraćajne policije čine dodatne napore kako bi doprli do svesti mladih vozača.

Inače, na području Grada Kruševca, tokom 2022. i 2021. godine, nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda koju su izazvali maloletnici vozeći pod dejstvom alkohola.

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content