ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ 2023: Само СНС и СПС излазе у свих шест општина

0

Једине две политичке опције које ће се борити за одборничка места у свих шест локалних самоуправа Расинског округа су Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије.

Листа напредњака је у свим градовима на месту број један док су социјалисти под редним бројем два осим у Александровцу где су број четири.

У Крушевцу ће се на гласачком листићу наћи још четири листе – „Србија против насиља – др Бранислав Бата Андрић“, коалиција Заветника и Двери „Национално окупљање“, коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС, и Српска радикална странка.

На локалним изборима 2020. године листа СНС је добила 38.915 гласова, СПС – ЈС 6.575, СНП 1.785 гласова, „За Kраљевину Србију“ 3.022 гласа, „Метла“ (ДСС) 3.304 и СРС 1.135 гласова. Ови резултати тешко да могу да послуже као репер за предстојеће изборе јер је тада неколико странака бојкотовало изборе.

Шест листа се пријавило за изборну трку у Александровцу. Поред СНС и СПС, који наступа самостално, ту су и Покрет за Жупу бившег председника општине Југослава Стајковца, Јединствена Србија, Група грађана „Буђење Жупе“ Ивана Брборића и „Србија против насиља“.

На прошлим изборима, 2020. године, у Александровцу су се такмичиле само три листе тако да ће предстојећи избори бити много занимљивији.

И у Брусу ће се на гласачком листићу наћи имена шест коалиција, странака и група грађана. Редни број три имаће Група грађана „Др Дута – Брус Брусјанима“, четири Заветници, пет „Србија против насиља“ а шест „Јединствена Србија – Домаћински за Брус“.

Занимљива борба водиће се и у општини Трстеник. Поред напредњака и социјалиста места у локалном парламенту покушаће да обезбеде „Србија против насиља“, Заветници, Двери и НАДА коју чине чланови и симпатизери ПОКС-а.

У Варварину је, практично у последњем тренутку, потврђена и пета изборна листа за локалне изборе. То је листа „Може другачије за нашу општину“ коју предводи дугогодишњи председник општине Варварин Зоран Миленковић. Ту је и листа „Народна странка – За наше људе“ предвођена бившом народном посланицом и одборницом др Горданом Чабрић и коалиција „Национално окупљање“ коју чине Двери и Заветници.

За локалне изборе у Ћићевцу пријављене су само три листе што је, на неки начин, и очекивано јер се ради о најмањој општини у нашем округу. То су листе СНС, СПС – ЈС и „Србија против насиља“.

Занимљиво је да ће се Српска странка Заветници борити за место у пет локалних скупштина иако до сада ниједном није наступила на локалним изборима. „Србија против насиља“ нема своје кандидате само у општини Варварин.

Коалиција НАДА (Нова ДСС и ПОКС) имаће своје листе само у Крушевцу и Трстенику. Социјалисти и Јединстевна Србија у четири општине наступају у коалицији а у две (Александровац, Брус) свако за себе. У шест локалних самоуправа пријавиле су се само четири групе грађана, по једна у Брусу и Варварину и две у Александровцу.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content