Najavljen štrajk upozorenja prosvetara

Svoj štrajk upozorenja najavili su prosvetari, a najava je stigla iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Štrajk je najavljen za 25. februar, a radi se o jednočasovnoj obustavi rada. Razlozi za štrajk su poznati i nisu se promenili još od novembra 2014. i početka maratonskog štrajka prosvetara. Datum za štrajk upozorenja je izabran simbolično – na godišnjicu potpisivanja Sporazuma o prekidu štrajka.

Kao se moglo i očekivati, a sve prema opštoj situaciji u prosveti, ni ova školska godina neće moći da prođe bez štrajka prosvetara. Prosvetari kažu da rešenje njihovih problema zavisi samo od toga da li će Vlada Srbije i resorno ministarstvo početi da ispunjavaju svoja obećanja koja su dali kako bi okončali štrajk iz prošle godine.

USPRS

Nezadovoljstvo prosvetara i dalje traje. Oni kažu da je razlog zašto svaka školska godina mora biti obeležena štrajkom je taj što su oni časni ljudi koji drže svoju reč, za razliku od onih sa kojima pregovaraju, jer oni svoju reč nisu ispunili. Od 10 tačaka koje su potpisala dva ministra Vlade Srbije, od kojih je jedan potpredsednik vlade, ispunjena je, delimično, tek jedna tačkakažu iz Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Podsećaju da je jedino ispunjen dogovor o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora i, delimično, pokušaj rešavanja tehnoloških viškova u prosveti.

Jednočasovnom obustavom rada učenici neće biti oštećeni, kažu sindikalci, i nadaju se da će na ovaj način nadležnima poslati ozbiljnu poruku, a ona će istovremeno biti i početak novog ciklusa borbe prosvetnih radnika. Sve njihove dalje akcije zavisiće od reakcije vlade i Ministarstva prosvete.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content