НАРОДНА СТРАНКА О ПРИВРЕДИ КРУШЕВЦА: Субвенције усмерити у домаћу индустрију

0

Уместо у стране компаније привредне субвенције треба усмерити у домаћа предузећа која се баве прерадом пољопривредних производа, сматрају у Градском одбору Народне странке у Крушевцу.

Просечна нето зарада у Граду Крушевцу износи 63.500 динара и мања је од просечне зараде у Србији за 19%. Према подацима из 2011. године на територији Града Крушевца било је обрађено више од 57.000 хектара земљишта док је према последњим подацима обрађено само 33.000 хектара. Поврђина под воћњацима је смањена са 3.680 на 2.040 хектара. Сточни фонд се стално смањује. За последњих пет година број музних крава је смањен за трећину“, истакао је на конференцији за новинаре Народне странке у Крушевцу Љубомир Костић.

По Костићу узрок заостајања привреде Крушевца је у погрешној политици субвенција.

Као и у читавој Србији страним инвеститорима се дају издашне субвенције, без јасних критеријума. Као резултат имамо инвестиције у гране привреде које упошљавају мање квалификовану радну снагу и у гране привреде проблематичне са становишта очувања животне средине. У Крушевцу погрешна политика субвенција доводи до повећане тражње за радницима, али ниско квалификованим радницима”, додаје Костић.

По Костићу решење је у промени политике субвенција и ослањању на домаћу сировинску базу.

Субвенцијама треба, пре свега, помоћи инвестиције у прехрамбену индустрију која прерађује пољопривредне производе, у прераду меса, млека, воћа, грожђа и других производа. Такође их треба усмерити и у инвестиције којима се помаже прерада непрехрамбених пољопривредних производа, у текстилну индустрију и индустрију коже. Треба помоћи и инвестиције у прераду шумских плодова, производа рибарства и сличне делатности. Тако би новац од субвенција дошао тамо где треба да дође, у руке грађана Србије”, закључио је Љубомир Костић.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content