NEPROFESIONALNO: Za dva meseca dnevne novine 179 puta prekršile Kodeks izveštavajući o deci

0

Šest dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji objavilo je u toku avgusta i septembra 99 tekstova kojima su povređena prava maloletnika, pokazao je monitoring kršenja Kodeksa novinara Srbije, koji sprovodi Savet za štampu.

Listovi “Alo”, “Kurir”, “Srpski telegraf”, “Informer”, “Blic” i “Večernje novosti” ukupno su u tih 99 tekstova Kodeks prekršili 179 puta, od čega se najveći broj prekršaja odnosi na narušavanje prava na privatnost, odnosno otkrivanje identiteta maloletnika.

Najveći broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks zabeležen je u listu “Alo” (42), a najmanji u “Blicu” (4), dok u listovima “Politika” i “Danas” u posmatranom periodu nije bilo povreda Kodeksa koje bi se odnosile na decu. Ovo je prvi put da su u okviru monitoringa, koji Savet za štampu radi već četvrtu godinu, izdvojeni prekršaji u vezi sa decom.

Ukupan broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara za ova dva meseca iznosi 1440, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine, kada je zabeležno 1130 takvih tekstova. Najviše tekstova kojima je prekršen Kodeks objavio je list “Alo” (380), a najmanje “Politika” (tri).

Savet za štampu će, uz finansijsku podršku Dojče vele akademije, nastaviti da prati poštovanje Kodeksa novinara u dnevnim novinama do kraja godine, a konačni rezultati biće objavljeni početkom januara.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content