NOVA KNJIGA IVANA ST RIZINGERA: Podsetnik na velikane YU rok scene

Kruševački rok novinar i pesnik Ivan St Rizinger upravo je objavio svoju novu knjigu  „Jugosloven K. (Hronika odustajanja 1990 – 1992.)“.

Knjiga je izašla u izdanju Take It Or Leave Books, književnog ogranka najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće sličnog naziva.

Pripadam jednoj od tih zalutalih generacija. Rođen sam 1967. godine, iz mešovitog braka – po majci Mađar, po ocu Srbin iz Banata. Na radnu akciju prvi put sam otišao sa nepunih 14, da se osamostalim, da za tih mesec dana slobode od majčine prebrižnosti pokupujem u Beogradu sve ploče za koje sam čuo i odgledam bar deset sjajnih koncerata. Vojsku sam služio u drevnom Pazinu. Pisao, kasnije, redovno za četiri viđenije novine, pravio petosatne emisije o domaćem rocku na radiju svake srede – i sve to sada spakovao u 220 strana, uključujućii 20 odabranih intervjua, načinjenih sa bitnim akterima jugoslovenske  pop i rock scene s kraja ’80-tih, objašnjava Rizinger.

Naslov knjige je dvosmislen jer u isto vreme asocira na čuvenu pesmu grupe D Bojs “Jugoslovenka” ali i na Kafkinog antiheroja Josefa K.

Ivan Stanimirović Rizinger rođen je 1967. godine u Kruševcu. Završio je Višu novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo 1989. i iste godine postao muzički saradnik Radio Kruševca i novinar nedeljnika „Pobedaˮ. Od 1990. do 1995. pisao za RTV Reviju, u kojoj je objavio preko 100 intervjua i prikaza najznačajnijih srpskih rok grupa. Na Radio Kruševcu realizovao je preko 20 različitih autorskih emisija, od kojih su najznačajnije „Alter Rock Egoˮ.

U Reviji „Pobedaˮ punih 10 godina, od 1990. do 2001, objavljivao je, svake nedelje, intervjue sa poznatim rok imenima u rubrici „Licem u liceˮ.

Objavio tri zbirke poezije „Navlačenjeˮ (1994, Bagdala), „Rastermanˮ (2005, Kreativna radionica) i „Plavokoza zmijaˮ (2006, Kreativna radionica). Od 1992. do 1994. pisao za „Vreme zabaveˮ, urednika Petra Lukovića, i poznat je po serijalu „Dobri bendovi Vojvodineˮ. Pisao je i za „Yu rock magazinˮ i „Pop rockˮ. U periodu od 1994. do 1996. bio je muzički urednik beogradske izdavačke kuće „Take It Or Leave It Recordsˮ. Danas ponovo radi taj posao. Od 1995. do 2000. bio frontmen i tekstopisac alternativnog rok benda Le Svraka Bizarre. Glavni urednik portala “Rockomotiva”.

Razgovori u knjizi “Jugosloven K. “su vremenski poređani od Bruna Langera, Bore Đorđevića, Dina Dvornika, Ramba Amadeusa (sredina 1990.), do jedinstvene Margite Stefanović (sredina 1992.). Između njih provlači se autorovo analiziranje sopstvenih životnih lutanja kroz sive krajolike apokalipse uzvišene ideje u koju je verovao.

Ovo je laka knjiga za čitanje i preteška za brzopotezne analize. Uz nju ćemo biti makar malo blaži prema za samo dve godine pokidanoj otadžbini generacija rođenih puno pre nas, koje su u nju iskreno, iz dubina duše verovali, dodaje Ivan St Rizinger.

Autor naslovne strane i ilustracija u knjizi je poznati sarajevski crtač i muzičar BerinTuzlić.

Pogovor je delo pisca, muzičara i urednika izdanja Gorana Šobića Sirana. 

Knjiga se od ove sedmice, po povlašćenoj ceni može naručiti preko facebook stranica:

https://www.facebook.com/jugoslovenk/

https://www.facebook.com/TIOLIrecords/

Fotografija: Miljan Miletić

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content