NOVA KNJIGA MILORADA SIJIĆA: Monografija o Fudbalskom klubu Napredak

Kruševljanin Milorad Sijić objavio je kapitalnu statističku monografiju o Fudbalskom klubu Napredak.

To je njegova šesta knjiga o fudbalu a svojim istraživanjima i publikacijama dao je ogroman doprinosu rasvetljavanju istorije fudbalskog sporta u Srbiji, posebno u prvoj polovini XX veka.

Milorad Sijić sa svojom šestom knjigom o fudbalu FOTO: CINK

Prvobitno je bilo planirano da monografiju objavim 2021. godine, povodom 75 godina osnivanja kluba, ali sam zbog korona virusa malo požurio. Radi se o statističkoj monografiji gde je evidentirano više od 3.000 utakmica koja je ovaj klub odigrao, skoro 35.000 imena, spiskovi svih predsednika kluba, trenera, strelaca, niz zanimljivosti od 1946. godine pa sve do kraja 2019. godine, objašnjava Milorad Sijić.

Fudbalsko društvo Napredak formirano je 8. decembra 1946. godine spajanjem tri lokalna fudbalska društva – “Badža”, “Zakić” i “14. oktobar”. Najveće uspehe klub je ostvario 1980. godine kada je bio četvrti u prvenstvu SFR Jugoslavije i 2000. godine kada je igrao u finalu Kupa SR Jugoslavije.

Recenziju knjige uradio je Miša Rajković, predsednik Napretka iz njegovih najslavnijih dana a zanimljivo da je Sijić sam finansirao prikupljanje građe i štampanje jer u kruševačkom superligašu nisu bili zainteresovani da mu pomognu.

Prikupljajući građu za ovu ali i druge knjige došao sam do podatka da je prvi fudbalski klub u Kruševcu bio Loptačko-turistički klub “Srbija”. Osnovali su ga omladinci 25. maja 1915. godine, usred velikog rata, a prvi predsednik bio je Miodrag Momirović koji je 1918. godine umro u Francuskoj, u Provansi, gde je studirao medicinu, iznosi još jedan zanimljiv podatak Sijić.

Milorad Sijić je do sada napisao 20 knjiga i monografija koje se bave ličnostima i mestima Kruševca i okoline a ovo mu je šesta knjiga o fudbalu. Prvu, “Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji”, objavio je 2009. godine i to je bila prva knjiga koja se bavila počecima organizovanih fudbalskih takmičenja u Srbiji. Kasnije je objavljeno i dopunjeno izdanje ove knjige.

Pre četiri godine Sijić je objavio još jednu monografiju sa obiljem zanimljivih podataka, “Fudbal u Rasinskom okrugu” a pre dve godine izašle su mu i dve knjige o legendarnom golmanu Napretka, Hajduka i reprezentacije Jugoslavije Zoranu Simoviću – Čočetu.

Knjiga “Zoran Simović Čoće – Od Mojkovca, Kruševca, Splita do Istanbula” u Srbiji je objavljena 2018. godine a godinu dana kasnije, pod nazivom “Zoran Simović – moja priča” publikovana je u Turskoj, na turskom jeziku, i izazvala je veliko interesovanje sportske javnosti jer je Simović tamo i dalje veoma popularan. Čast mi je što sam mogao da objavim knjigu o tako velikom sportisti, kaže Sijić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content