ODLUKA GRADSKOG ŠTABA: Proglašena vanredna situacija na teritoriji Grada Kruševca!

0

Na današnjoj, 15. vanrednoj  sednici gradskog Štaba za vanredne situacije doneta je Odluka o proglašenju vanredne situacije  na teritoriji Grada Kruševca.

Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Zabranjeno je okupljanje   više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

Takođe se zabranjuje organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao  i  sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice…)

Ograničava se rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela- hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica) na period od 7- 20 časova.

U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira  (vozači,  redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozipa. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost međy njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne  pregrade radi distanciranja  od putnika  u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.
 

Zabranjuje se i rad otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellness centara.
Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini  više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

Preporuka da se u stambenim zgradama (upravnici) sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja PC (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

Nadzor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija.

 Sve preporučene mere stupaju na snagu od 08.07.2020. godine od 07:00 sati.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content