Odluke žirija “Zlatne kacige”

Žiri 24. Međunarodnog festivala humora i satire je zasedao i odlučio. “Zlatna kaciga” za karikaturu je pripala Toši Borkoviću iz Beograda. Drugu nagradu za karikaturu poneo je Saša Dimitrijević iz Niša, a treću Chopreanu Kornel – Marin iz Rumunije.

zlatna-kaciga-2016-TosoBorkovic
Nagrađena karikature Toše Borkovića

“Kacigu” za pisanu formu dobila je priča “Bajka o caru i gostionicama” koju je napisao Dragan Rakić Singer iz Kruševca. “Zlatna kaciga” za pesmu je pripala pesmi “Canibal ante portas” autora Dušana Pop Đurđeva iz Novog Sada.

Prvu nagradu za aforizam poneo je Aleksandar Čotrić iz Beograda za “Čovek bez hrane može da preživi sedam dana, a narod godine”. Tradicionalna nagrada “Rade Brka” za priču “Кulise” otišla je u ruke Mileta Puškarića iz Zrenjanina.

U kategoriji mladih za karikaturu i strip prvu nagradu osvojila je Darija Timofejef iz Beograda, a za pisanu formu Matija Savić iz Niša. Druga nagrada pripala je Martini Momčilović iz OŠ “Jovan Kursula” iz Varvarina, a treća Iliji Stojniću iz OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca.

Na ovogodišnjem konkursu tema je bila “Nacionalne kuhinje”, a za mlađe od 18. godina “Ljubav”. Statistika jaže da je sa svojim radovima učestvovalo 220 autora iz 40 zemalja, a primljeno je 348 karikatura, 38 priča, 46 pesama i 876 aforizama. Mladi autori su poslali 352 karikature, 68 stripova, 42 priče i 100 pesama.

Po ustaljenom običaju, nagrade laureatima biće uručene na Dan šale 1. aprila.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content