Opozicija optužuje vlast za sumnjivu gasifikaciju

Većina lokalnih puteva u okolini Kruševca je mesecima raskopana zbog postavljanja gasovoda a opozicija optužuje vlast da je čitav posao, kroz javno-privatno partnerstvo, pokrenut da bi se izvukao novac iz budžeta.

Bratislav Gašić je kao gradonačelnik, 2013. godine, potpisao osnovni ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i promenio sadržaj i suštinu prethodnog ugovora sa strateškim partnerom „Rasina Energogasom“. Po prethodnom ugovoru investitor u izradi mreže je „Rasina Energogas“ dok je po novom ugovoru ova firma izvođač a investitor „Srbija gas“ što znači da izvođač mora biti izabran na tenderu koji nikada nije raspisan. Izvođača sada interesuje samo da iskopa što više kanala i ispostavi fakturu. – optužuje Desimir Pavlović, gradonačelnik Kruševca od 2009. do 2011. godine.

Bratislav Gašić i Dušan Bajatović nadgledaju radove na gasifikaciji FOTO: S. Milenković
Bratislav Gašić i Dušan Bajatović nadgledaju radove na gasifikaciji FOTO: S. Milenković

Ukupna vrednost izgradnje 800 kilometara distributivne mreže za gas na području Grada Kruševca trebalo bi da iznosi 32,5 miliona evra. Skoro sva sela u okolini Kruševca su raskopana zbog izgradnje mreže iako građane niko nije anketirao da li su zainteresovani da u budućnosti koriste gas.

Mreža se radi i u brdsko-planinskim selima koja su okružena šumama i ogrevnim drvetom. U Tekiju i Malom Šiljegovcu se niko nije prijavi za gas, u Gaglovu samo jedno domaćinstvo! Postavlja se pitanje zašto nije urađena analiza opravdanosti investicije, zašto nije bilo tendera za izvođača radova i ko je utvrdio iznos investicije od 32,5 miliona evra? – nabraja Pavlović.

U Gradskoj upravi tvrde da nema ničega spornog i da raspisivanje tendera nije ni bilo potrebno.

– „Rasina Energogas“ je pravni naslednik firme koja je 2007. godine na tenderu dobila posao gasifikacije opštine Kruševac. U ovoj firmi manjinski vlasnik je Grad Kruševac koji ima udeo od 5 odsto. Ovo preduzeće iz svojih izvora finansira izgradnju gasovoda a JP „Srbijagas“ se obavezalo da izgrađenu mrežu stavi u rad po primanju i da isplati ceo gasovod za deset godina. „Srbijagas“ ne finansira izgradnju gasovodne mreže i priključaka već strateški partner. – naglašavaju u Gradskoj upravi.

Na primedbu da se gasifikacija radi u brdsko-planinskim selima u podnožju Jastrepca, poput Sezemče, Slatine, Trmčara, koja Kruševac decenijama snabdevaju ogrevnim drvetom, u „Rasini Energogas“ odgovaraju da svim građanima žele da pruže mogućnost priključenja na gas bez obzira da li žive u gradu ili selu.

Gasovodi koji su izgrađeni ili se grade ne grade se isključivo za priključenje “sada i odmah” već će zainteresovani korisnici te gasovode moći da koriste i priključuju se na njih narednih minimum 50 godina koliki je predviđeni radni vek gasovoda. Interesovanje građana za gasifikaciju postoji u svim selima pa i u onim na brdskom području. – tvrde u ovom preduzeću.

Cena priključka na gas, prema najnovijim informacijama, trebalo bi da iznosi oko 113.000 dinara. U vreme kada su započeli radovi, pre tri godine, najavljeno je da neće biti viša od 600 evra.

You might also like More from author

1 Comment

  1. nikola petrovic says

    situacija je smesna na vise nacina. gasifikacija sama po sebi na nacin kako se izvodi. opozicija koje nema. vlast koja misli da je svemocna. jedino su tuzni i zalosni moji sugradjani…

Comments are closed.

Skip to content