Patrijarh jaše na čelu kolone

Možda niste primetili, ali naš patrijarh je onomad, činodejstvujući u manastiru Visoki Dečani, pozvao sve Srbe raseljene sa Kosova i Metohije da se vrate na rodno ognjište i naglasio da “ako treba prolićemo krv, da odbranimo ono što je naše”.

Čiju krv, Oče ? Čiju krv, vladiko ? Imamo li je toliko da opet zalud rasipamo, kad se cela Evropa sjatila dole da brani tu kvazi-državicu nastalu od šverca droge i oružja. Drugačije će to sada morati, Vaša Svetosti, a nikako silom.

Ili ste i Vi, vladiko, jedan od onih kojima je srce na Kosmetu, a stan u Beogradu ? Moram da Vas podsetim da je sedište Vaseljenske patrijaršije u Istambulu, i da je Vaseljenski patrijarh tamo. A moram da Vas podsetim i da mi imamo Pećku patrijaršiju. Znate, mnogo moćnije zvuči kad bi Vi rekli : “Dođite ovde !”, nego kad im kažete : “Idite vi tamo !”.

A, možda ste, Svetosti, imali na umu nešto sasvim drugo, tj da zasednete na čelo kolone, pa pravo protiv vojske UN-a. Izvinite, ali ne mogu da Vas zamislim kako jurišate preko metohijske ravnice štekćući mitraljezom, dok za Vama hitaju dva arhimandrita vukući redenike. Bilo bi to vrlo inspirativno za holivudske majstore spektakla da snime film koji bi se, moguće, zvao “Pancirna mantija”, a potom i nastavak blokbastera pod nazivom “Kandilo uzvraća udarac”. Ne pije vodu, zar ne ?

dr Svojko Nezbit, lutajući reporter
dr Svojko Nezbit, lutajući reporter

Hoću samo da kažem da ste ovu izjavu dali jako nesmotreno i da bi, sa te pozicije na kojoj ste, morali mnogo više da promišljate pre nego li nešto saopštite, a posebno ako to nije iz vaše struke. Sve to iz razloga što Vaša reč ima posebnu specifičnu težinu i služi mnogima kao životna smernica. Jesu klinci dokazali da tamjan u većim količinama ima halucinogena svojstva, posebno u zatvorenim prostorijama, ali ne verujem da je to ovde bio slučaj.

Lično mislim da bi manji rizik preuzeli da ste iseljenicima predložili da prošetaju prase kroz Tiranu, nego da se vrate u nezaštićene domove i još da se krve sa komšijama.

Posebnu sigurnost povratnicima uliva i Marko Đurić, momčić, vunderkind koji, na svu sreću, na funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije došao po partijskoj liniji, nego se dokazao stručnošću radeći kao prodavac leda na Antarktiku, a za ovaj human poziv ga je kvalifikovalo to što je jedared spasio vevericu od smrzavanja unevši je u toplo. Doduše, posle je bacio kroz prozor da proveri da l’ slučajno nije leteća, ali to nije deo ove priče. Naročit kvalitet daje mu poznavanje hebrejskog jezika, što mu svakako olakšava komunikaciju na Kosmetu. On je toliko problema rešio ljudima u pokrajini, da oni prosto ne znaju šta će sa tim boljitkom. Prosto sede i kukaju.

No, kad smo već tu Svetosti, da iskoristim priliku da Vam dojavim da crkveni vrh ispred Patrijaršije u Beogradu ima više blindiranih limuzina nego kompletan generalštab. Hoću reći da je u osnovi naše vere skromnost i smernost, pa da Sveti Ilija nešto ne zameri dok tandrče taljigama po nebesima, a vi u tim bešumnim i klimatizovanim aždajama …

I, da… Slutim da Sveti Petar već ima izlepljene slike par crkvenih velikodostojnika, da mu se kojim slučajem, kad dođu na ispovest, ne provuku i na kvarno uđu u raj. Bilo bi poželjno da ih Vi kaznite i objasnite im da su oni pastiri ovog stada, a ne naši čobani, te da se s kolena na koleno prenosi vera, a ne vernici.

Na kraju želim da odam svako priznanje i čast Srbima koji žive na Kosmetu, posebno onima koji su rasuti po enklavama južno od Ibra, te da im poželim što mirniji rasplet ovih događaja. Da ste mi živi i zdravi, dok je vas tamo – biće i Srbije ovde.

Sa terena izveštava
vaš lutajući reporter
dr Svojko Nezbit

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content