PODSTICAJ ZA POLJOPRIVREDNIKE: Najviše novca za nabavku mehanizacije i opreme

0

Opština Varvarin raspisala je konkurse za Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja.

Konkursi su otvoreni 17. juna, a poljoprivredni proizvođači za sve bliže informacije i savete mogu se obratiti u Uslužnom centru Opštinske uprave opštine Varvarin referentima za poljoprivredu.

Izdvojeno je oko 20 miliona dinara za pomoć poljoprivrednim proizvođačima i u okviru tih sredstava predviđeno je 5 konkursa koji će važiti do utroška sredstava, a najkasnije do 31. oktobra 2019. godine.

Prva mera u Programu je nabavka kvalitetnog voćnog sadnog materijala. Iznos podsticaja je 60% od ukupnog iznosa investicije, bez PDV-a, maksimalni iznos po korisniku 60.000 dinara, dok su predviđena sredstva za ovu meru oko 4 miliona dinara. Druga mera se odnosi na nabavku nove specijalizovane mehanizacije i opreme. Iznos podsticaja je 50% od ukupnog iznosa investicije, bez PDV-a, maksimalno po korisniku 50.000 dinara i ova mera je najinteresantnija našim poljoprivrednicima tako da ove godine iznosi najviše do sada, 11 miliona dinara“, objašnjava Dejan Milanović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu.

Treća mera ovogodišnjeg Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja se odnosi na nabavku priplodnih grla, goveda, ovaca, koza i svinja i to je mera koju su varvarinski poljoprivrednici proteklih godina najmanje koristili. Ona iznosi 50% od iznosa investicije, maksimalno 100.000 po korisniku, a predviđena sredstva za ovu meru su milion dinara

Četvrta mera odnosi se na stručno usavršavanje poljoprivrednika, poljoprivrednih stručnjaka i drugih poljoprivrednih subjekata u oblasti poljoprivrede. Za ovu namenu je izdvojeno oko 2 miliona dinara.

“Peta mera je regresiranje premije osiguranja. Iznos podsticaja je 20% od premije osiguranja i maksimalno 50.000 dinara po korisniku. Za ovu meru je izdvojeno 2 miliona dinara“, podseća Dejan Milanović.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content