UMETNIK HARMONIKE GORAN ARSIĆ: “Umetnost ne trpi šablone”

0

Učenici umetnika i profesora harmonike Gorana Arsića osvojili su u poslednje dve godine, na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima, 86 nagrada.

U prošloj godini osvojili su 40, a ove godine čak 46 nagrada. Od ukupno 86 nagrada, 11 su laureati, 43 prve nagrade, a 32 druge. Sva ova silna priznanja osvojilo je 11 učenika niže i srednje Muzičke škole “Stevan Hristić” u Kruševcu.

Moja klasa je takmičarska. Učenici mogu da imaju čas svakog dana, i subotom i nedeljom, čak i za vreme raspusta! Ja od svojih đaka stvaram umetnike, jer sam maksimalno posvećen poslu koji radim iz ljubavi. Nesebično dajem sebe i učenici to osećaju“, naglašava Arsić koji već 23 godine radi kao profesor.

Već na početku razgovora skrenuo nam je pažnju da ne voli da ga nazivaju profesorom, jer ga to podseća na “šablone, okvire, administraciju”.

Moja borba da budem to što jesam traje 23 godine i zahvaljujem direktoru Muzičke škole i načelniku Školske uprave, jer su me pustili da radim na svoj način. Shvatili su da će, ukoliko me budu stavili u okvire, ugušiti moju kreativnost”, naglašava Arsić.

Goran Arsić je Muzički konzervatorijum završio u Odesi i uticaj “ruske škole” na njegov pedagoški rad je razumljiv.

Nekada, u periodu od 1980. do 1995. godine, svi smo učili od Rusa. Harmonika kod nas nije ni bila zastupljena na Muzičkoj akademiji, jer je smatrana kafanskim instrumentom. Rusi imaju sistem koji zahteva posvećenost. Ako si talentovan za harmoniku onda moraš da se potpuno posvetiš tome i da puno radiš. Ne možeš da radiš tri ili četiri stvari istovremeno. U međuvremenu su se neke stvari promenile i sada je srpska škola rame uz rame sa ruskom. Inače, popularnost harmonike u svetu raste. Uspon je evidentan u, recimo, Kini. Bio sam fasciniran kvalitetom njihovih umetnika”, zaključuje Goran Arsić.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content