ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА РИТП: Завршетак радова до октобра 2025. године

На локацији бивше управне зграде ХИ „Жупа“ данас је положен камен темељац за изградњу Регионалног индсутријско-технолошког парка.

Градоначелник Крушевца Иван Манојловић изјавио је да је изградња РИТП од огромног значаја за читав Расински округ.

Завршетак изградње Регионалног индустријско-технолошког парка предвиђене је октобра 2025. године ФОТО: Град Крушевац

Простираће се на површини од 10.000 квадратних метара у индустријској зони у оквиру које ће се налазити главна зграда, конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника. У другом делу, планирано је 14 производних модула од по 280 квадратних метара, а укупна површина хала је 4000 квадратних метара“, објаснио је Манојловић.

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан, Матео Коланђели, рекао је да је отварање новог Научно-технолошког парка важно достигнуће за иновациони екосистем у Србији.

Поносни смо што смо део овог пројекта. Кроз зајам – уложили смо 18 милиона евра у три Научно-технолошка парка у Нишу, Чачку и Крушевцу, и финансирање БИО 4 кампуса у Београду. Ово је велики пројекат за нас, велика година за Србију у коју смо уложили укупно 850 милиона евра. Први пут Србија је била једна од првих пет прималаца глобалне иновације ЕБРД и поносни смо због тога. И даље ћемо подржавати екосистем за иновације као и развој младих талената, јер креирање шанси у мањим градовима даје могућност младим предузетницима да се развију у свом граду“, нагласио је Коланђели.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да ће у изградњу РИТП у Крушевцу бити уложено 16 милиона евра, а завршетак радова планира се за октобар 2025. године.

Изградњом овог парка, Крушевац ће практично спадати у ред градова као што су Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш и Крагујевац, који ће имати Научно-технолошки парк. Биће то регионални центар за напредне технологије, напредну индустрију, за читав развојни округ па и шире, поручила је Брнабић.

ФОТО: https://krusevac.ls.gov.rs/

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content