Pomen za postradale rodoljube, žrtve fašističkog i komunističkog terora

Povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu, aktivne su bile političke stranke i levice i desnice bile su veoma aktivne.

Predstavnici Levice Srbije su u Spomen parku Slobodište položili cveće na spomenik žrtvama fašističkog terora i streljanim rodoljubima kao i na spomenik postradalim ruskim vojnicima kod Rasine.

Stranke se i dalje spore ko je oslobodio Kruševac 1944. godine – četnici ili partizani?

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove Kruševac odao je počast svim oslobodiocima Kruševca, kao i svim žrtvama fašističkog i komunističkog terora, koji su ubijeni tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

Delegacija SPO Kruševac položila je cveće na mestu na kome se nekada nalazio hotel “Pariz”, a sa koga su se pukovnik Dragutin Keserović, ruski pukovnik Patovkin i američki poručnik Kramer, nakon završnih borbi koje su vođene protiv Nemaca u Kruševcu i njegovog oslobađanja, 14. oktobra 1944. godine obratili građanima Kruševca.

Takođe, na Bagdali kod Krsta, delegacija Gradskog odbora SPO Kruševac položila je cveće i upalila sveće i svim nedužnim Kruševljanima koji su ubijeni tokom rata i borbi za oslobođenje Kruševca, ali i žrtvama crvenog terora nakon 14. oktobra 1944. godine koje su komunisti ubili na Bagdali, u Garskom potoku, na brdu Samar i mnogim drugim mestima iz čisto ideoloških razloga”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Sinisa says

    Rasinski partizanski odred koji je delovao na ovom podrucju tokom Drugog svetskog rata, opisan je u prvom romanu naseg knjizevnika Dobrice Cosica “Daleko je Sunce”, ciji je i sam Cosic bio pripadnik. Nekada se citao kao skolska lektira, mada neki nisu citali….

Comments are closed.

Skip to content