Porodična radionica dobrog rokenrola

U malenom Ćićevcu deluje jedna od najneobičnijih rok-grupa na ovim prostorima, RIF.

Grupu sačinjavaju otac Simo Tegeltija, koji svira bas gitaru, i njegovi sinovi, gitarista i pevač Ilija (17) i bubnjar Petar (13) Tegeltija.

Ova grupa svira u klubovima, na skupovima bajkera i raznim manifestacijama, a nedavno su imali i poduži nastup u Paraćinu koji je oduševio oko 8.000 prisutnih.

Simo Tegeltija za sebe kaže da je “fizički radnik u bendu”, a priču prepušta muzički izuzetno nadarenim sinovima.

Ilija, Petar i Simo Tegeltija na koncertu u Paraćinu

Od malih nogu me je zanimala muzika. Obožavao sam kada mi je otac svirao i kada mi je puštao najveće rok hitove. Zanimala me je gitara i pokušavao sam da je sviram, ali aktivno sam počeo tek od devetog  rođendana za koji mi je otac kupio električnu gitaru i pojačalo”, priča Ilija dodajući da su mu omiljeni gitaristi BB King, Točak, Santana i mnogi drugi majstori gitare.

Kod mene se za vežbu ne zna. Nikada ne mogu da isplaniram kada i koliko ću vežbati. Sve zavisi od trenutka, raspoloženja i vremena. Ponekad vežbam pet sati dnevno, nekada uopšte ne vežbam, a ponekad od jutra do mraka. Moji vršnjaci nisu toliko zainteresovani za rok muziku, ali svi vole da čuju neki hit. Jednostavno ih rok hitovi dotaknu i podsete šta je prava umetnost“, nastavlja svoju priču Ilija.

Ilija je izuzetno talentovan gitarista ali mu “slavu krade” 13- godišnji brat Petar. Iako se jedva vidi od bubnjeva svira ih odlično a povremeno demonstrira i svoje pevačko umeće što je jako teška kombinacija.

Brat je krenuo da svira gitaru, otac je isto tako svirao gitaru pa sam i ja hteo nešto da sviram ali nisam hteo gitaru pa sam im rekao da hoću da sviram bubnjeve. Muzički uzor mi je brat Ilija zato što zna da svira i klavijature, bas gitaru ,bubnjeve, gitaru i mnogo lepo peva. Sećam se prvog koncerta na kojem sam nastupio. Imao sam tremu, ali sam pogledao u oca i brata i odmah mi je bilo lakše. Tada smo svirali nekih pet, šest pesama. Kasnije sam počeo i da pevam. Nije lako u isto vreme svirati bubnjeve i pevati, ali se uz vežbu sve može”, priča o svom “rok iskustvu” priča jedan od najdarovitijih bubnjara u Srbiji  Petar Tegeltija.

Repertoar grupe RIF se, uglavnom, sastoji od dobro poznatih rok klasika, domaćih i stranih, ali se uskoro mogu očekivati i autorski radovi nastali u porodici Tegeltija.

Još kao mali počeo sam da komponujem pesme. Uradili smo dovoljno pesama za album. Verujem da ćemo ih nekom prilikom i snimiti. Inače, svirati sa ocem i bratom je pravo zadovoljstvo. Volimo se, nemamo dlake na jeziku za greške i svi volimo muziku i naš jedinstven način sviranja. Otac je glavni u bendu. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni nas, a ni ove muzike. On je tu da nas uvek spoji i da nam volju da budemo nešto i neko u životu. Takođe nam organizuje svirke i sve ostalo“, zaključuje talentovani gitarista iz Ćićevca Ilija Tegeltija.

FOTO: Privatna arhiva porodice Tegeltija

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content